Gepubliceerd 16 June 2021

Job vinden: hoe begin je eraan?

“Al een job gevonden ondertussen?” “Al van’t straat geraakt?” Hoe vaak heb je deze vragen al moeten aanhoren tijdens de afgelopen familiefeesten? Heel irritant, maar onvermijdelijk. Hoe lastig je deze vragen ook vindt, je kan je familie niet het zwijgen opleggen. Wel kan je deze awkward situatie vermijden door actief op zoek te gaan. Begin niet blindelings te rokkenjagen, maar verkies een doordachte jobhunt. Hoe pak je dat het beste aan? Met deze stappen scoor je gegarandeerd die nieuwe job.

De zoektocht naar een job

Oh-oh het is zover. Het moment is aangebroken dat je oog in oog staat met je toekomstige…droomjob. Je barst van enthousiasme, want je bent al zolang op zoek naar deze job. Die langverwachte match mag je niet meer loslaten. Maar wat nu? Blijf met je voetjes op de grond en volg onderstaand stappenplan. Zo kom jij steeds dichter bij de job van je dromen.

1. zet in op personal branding via social media

Jouw professioneel verhaal start vanaf het moment dat jij online zichtbaar wordt. Dat doe je best al tijdens je studententijd door een linkedin profiel aan te maken. Ja, we weten dat je dan liever het ene na het andere studentenfeestje of meerdere Cosmopolitans achterover slaat op een zwoele zomeravond. Toch loont deze kleine inspanning zeker de moeite. Het is geen beperking van je studententijd, maar vooral een versterking van je personal branding.

Maak een LinkedIn profiel aan

LinkedIn is het ideale platform om jezelf en al je bijhorende skills te etaleren. Het begint allemaal met een professionele profielfoto, sterke biografie en een SEO-friendly functietitel. Maar zo makkelijk kom je er natuurlijk niet vanaf. Je wilt in het oog springen van potentiële werkgevers. Dat doe je door de kleurrijke muis te zijn in de grijze massa. Etaleer jezelf. Verkoop jezelf. Wees jezelf. Pak uit met projecten en skills waar je trots op bent. Dat kan gaan van een thesisproject tot vrijwilligerswerk.

2. Maak een cv om u tegen te zeggen

“Ik ben gemotiveerd, flexibel en een harde werker”. Verdrink je cv niet in clichés. Daardoor zakt je cv naar de bodem van de stapel. Om boven water te blijven en alsnog kans te maken op die job, schitter je maar beter met een originele cv. Wie ben jij? Wat zijn je persoonlijke doelen? Wat heb je al bereikt? Jouw cv moet een sterk, samenhangend verhaal zijn. Storytelling. Dat is het trefwoord waarmee jij je plekje bovenaan de stapel verdient.

TIP: een cv moet niet altijd op een A4 blad gepresenteerd worden. Het is niet omdat iedereen het doet, dat het dé manier is om een job te scoren. Probeer eens out of the box (auwtch, nog zo een cliché) te denken. Als je solliciteert bij Carlsberg of Ab Inbev, dan kan je jouw cv ontwerpen op een bierflesje. Solliciteer je als grafisch designer? Maak dan een magazine van jezelf.

3. Schrijf een originele motivatiebrief

“Ik zag de vacature voor de functie x verschijnen op jullie website.” Wil je hiermee de aandacht trekken? Na deze standaard openingszin stopt de potentiële werkgever met lezen. Vertel een verhaal, maar rek het niet te lang. Wat moet je dus zeker in gedachten houden als je je motivatiebrief schrijft? Begin krachtig. Houd het bondig. Vertel een verhaal.

Voorbeeld:

“Ontwerpen en schrijven: mijn passies van jongs af aan. Tijdens die activiteiten staat de wereld rond mij stil. Het is dan enkel ik, mijn pen en papier. Die passie voor creativiteit is niet in de tijd blijven stilstaan. Hoe meer ik de wereld ontdekte, hoe meer ik erover droomde en erover wou schrijven. Op avontuur gaan, reizen en mijn verhalen delen met anderen was dan ook een droom die ik koesterde.”

– Intro voor de functie Digital Marketeer

4. Bereid je goed voor

Heb je een sollicitatiegesprek beet? Yes! Nu hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat je een onuitwisbare indruk nalaat bij je ‘hopelijk’ nieuwe werkgever. Easy peasy, toch? Wees gerust, je hoeft geen geboren charmeur te zijn om indruk te maken. Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind.

Hier vind je alvast een korte checklist:

  • Bekijk de website van het bedrijf waar je solliciteert (wie zijn ze, wat doen ze, actuele blogs/persberichten etc.)
  • Bereid je elevator pitch voor. Waarom ben jij de ideale kandidaat?
  • Bekijk de social media van het bedrijf en pas je kledij aan de bedrijfscultuur aan
  • Neem je cv en notitieboekje mee naar je sollicitatie
  • Bekijk vooraf met wie je een afspraak hebt

Vind de job die bij je past

Heb je je oog nog niet laten vallen op een vacature naar jouw goesting? Kijk dan even naar de vacatures die we voor jou in petto hebben. Wie weet zit er wel eentje tussen waar jij al die tijd al naar op zoek bent. Ook kan je altijd eens langsgaan bij een van onze recrewters om jouw carrière te bespreken. Zij adviseren je graag over de mogelijkheden, zodat je een job vindt die helemaal bij jouw persoonlijkheid past. Maak nu je afspraak en vind de job die echt bij je past.

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb jij het gevoel van ’t is nu of nooit? Awel, waar wacht je nog op? De kans dat je je match vindt, zit er dik in. Maak dus nu de klik, dan maken wij de connectie.