Gepubliceerd 16 June 2021

Vertel eens iets over jezelf: voorbeelden

Vertel eens iets over jezelf. Ja, die o-zo-moeilijke elevator pitch: hoe begin je er in godsnaam aan? Hoe verkoop je jezelf nu eigenlijk tijdens een sollicitatie (en dan nog het liefst op een originele manier)? Hoewel iedereen graag over zichzelf praat, blijft de vraag “vertel eens iets over jezelf” voor de nodige zenuwen zorgen. En terecht. Je weet namelijk niet wat de werkgever precies wilt weten over jou. Hoe stel je jezelf het best voor? Wat zeg je wel en wat houd je voor jezelf?  

Het doel van de sollicitatievraag “vertel eens iets over jezelf”

Deze vraag krijg je 9 kansen op 10 voorgeschoteld. Maar waarom stellen werkgevers deze vraag eigenlijk? Puur uit interesse of als strikvraag? Beiden. Eerst en vooral willen ze zien hoe je reageert op de vraag “vertel eens iets over jezelf”. Begin je te stotteren, ratelen of reageer je spontaan? Daarnaast proberen ze meer te weten te komen over jou als persoon. Begin dus niet heel je cv op te sommen, want dat is zinloos. In je cv zien ze al potentieel, anders hadden ze je niet uitgenodigd op gesprek…

De eerste ontmoeting: hoe verkoop je jezelf?

Denk even terug aan je eerste date. Je voelt je zenuwachtig en bent wat terughoudend, maar tegelijkertijd wil je je hele leven beginnen vertellen. Toch geef je best nog niet al je levensverhalen of karaktertrekken prijs. Wek de interesse van je date, maar speel nog niet al je troeven uit.  

Houd dat in gedachten tijdens je sollicitatie. Stel jezelf kort even voor en probeer je verhaaltje te vertellen in 1 minuut. Begin niet met “Hallo, ik ben Emma, ik ben 27 jaar en ik woon in Ranst”. Je potentiële werkgever weet wie hij/zij voor zich heeft, dus je hoeft dit niet opnieuw te vertellen. Dat doe je ook niet tijdens een date, toch? Vrij awkward anders. Maar hoe stel je jezelf dan wel voor?

De ingrediënten voor een sterke elevator pitch

Het is belangrijk om een bepaalde structuur in gedachten te houden als je een elevator pitch bedenkt. Zorg ervoor dat je een sterk verhaal uitwerkt, waarin het volgende aan bod komt:

1. Waar krijg je energie van? Wat zijn je passies? 

De werkgever wil graag meer weten over je persoonlijkheid. Wat doe je graag in je vrije tijd?  Zorg wel dat je hier niet begint over je zatte kroegentochten met vrienden of je Netflixverslaving. Probeer je passie zo te verwoorden dat het iets zegt over jou als persoon.

2. Hoe ben je als persoon?

De elevator pitch is het ideale moment om je sterke punten in de verf te zetten. Zeg niet “ik ben een teamplayer, doorzetter en administratief talent”. Maar hoe verkoop je jezelf dan wel? Blijf bescheiden. Haal 1 à 2 positieve eigenschappen aan en geef een voorbeeld waarbij deze eigenschappen tot uiting komen.

3. Wat is je altijd bijgebleven tijdens je studie en eerder werk?

Je kan bijvoorbeeld zeggen waarom je voor een bepaalde studie of avondopleiding hebt gekozen. Wat sprak je aan in de studie? Welke vakken skipte je nooit? Daarnaast kan je ook een specifiek project toelichten waar je trots op bent. Heb je aan een thesisstudie gewerkt waaruit verrassende resultaten zijn voortgevloeid? Licht dat dan zeker toe.

4. Wat zijn je ambities? Hoe zie je je toekomst?

Je hebt zeker en vast al eens gedroomd over jouw toekomst. Misschien wil je ooit zelfstandige worden of in het buitenland werken? Geef duidelijk aan waarom je ervan overtuigd bent dat deze functie je de mogelijkheden biedt om je ambities waar te maken.

5. Waarom sla je deze weg in en solliciteer je voor deze vacature?

Wat triggert jou om te solliciteren voor de functie? De bedrijfscultuur, het team, het takenpakket of de sector? Zeg welke passie of werkervaring je ertoe aanzet om te solliciteren voor de vacature.

Hieronder vind je enkele voorbeelden om je op weg te helpen.

Voorbeelden elevator pitch met pit

De elevator pitch met een vleugje passie en een persoonlijke toets

“Ik ben enorm gepassioneerd door muziek. Hoewel mijn ouders vroeger gek werden van mijn valse noten, heb ik mijn passie voor zang nooit opgegeven. En daar ben ik heel blij om. Ik speel nu in een band als leadzangeres, maar ik probeer nog steeds om mezelf naar een hoger niveau te tillen. Dat doe ik niet alleen in mijn vrije tijd, maar ook in mijn job.” – Emma

Met dit voorbeeld zet Emma haar passie en sterke punten subtiel in de verf. Het voorbeeld geeft aan dat ze een doorzetter is. Ze is vastberaden om haar doelen te behalen. Daarnaast is ze leergierig en wilt ze graag blijven bijleren om zichzelf te ontwikkelen.   

De elevator pitch met een snuifje passie en een stevige dosis motivatie

“Mensen kennen mij als “de talenknobbel”. Een bijnaam die volledig bij me past. Al van kleins af aan ben ik enorm geboeid door vreemde talen. Altijd als we op vakantie gaan, leg ik het liefst contact met   Frans- en Engelstalige mensen. Die passie voor talen levert mij niet alleen leuke verblijfplaatsen in het buitenland op, maar versterkt vooral mijn inlevings- en aanpassingsvermogen van andere culturen. Ik begrijp hun noden en werkmethode, waardoor ik hier sterk op kan inspelen tijdens de onderhandeling van internationale contracten. Jullie vacature als Sales Executive in een internationale setting is de uitdaging die ik graag aanga.”  – Emiel

Deze elevator pitch focust vooral op de passie van Emiel en hoe die passie hem motiveert om te solliciteren voor de functie van Sales Executive.

Het resultaat? Een elevator pitch die smaakt naar meer

Voorbereiden en doseren is de boodschap. Schrijf vooraf een sterke elevator pitch die je enkele keren oefent. Probeer daarbij de timing van 1 minuut te respecteren. Je zal merken dat de rest vanzelf komt en dat je gegarandeerd indruk maakt op je potentiële werkgever. Benieuwd of je elevator pitch in de smaak valt? Test hem uit en solliciteer op een van onze vacatures of plan een afspraak in met onze recrewters.