Gepubliceerd 15 June 2021

Afgestudeerd, en nu?

Heb jij net je diploma binnengehaald? Tsjakka! Nu kan het echte leven beginnen. Ja, dat zinnetje heb je al vaker gehoord van familie en vrienden. Het echte leven? Dat idee bezorgt je nu al de kriebels. Bye bye kotfeestjes en oneindige vakanties . Gelukkig zijn die nostalgische tranen nergens voor nodig. Er staat namelijk nog heel wat leuks op jou te wachten als je die schooldeuren achter je dichttrekt. Are you ready? Met deze tips gaan er nieuwe deuren voor je open.  

Bepaal wat je wilt

Je bent afgestudeerd, hoeray! Dit is het moment waarop jij je eerste stappen in de ‘grotemensenwereld’ zet. Nu is het aan jou om uit te zoeken wat je wilt doen met je leven. Laat je hierbij vooral niet opjagen door die talloze vragen van je omgeving “Weet je al wat je gaat doen?”, “Ga je nog iets bijstuderen?” “Al een job gevonden?”. Die vragen kunnen serieus op de zenuwen werken. Zeker als je zelf nog voor een onopgelost raadsel staat. Want ja, wat ga je nu doen? Ben je klaar om het werkleven aan te vatten of verstop je je liever nog even achter de schoolbanken? Wat je ook kiest, zorg dat je een keuze maakt waar je voor de volle 100% achterstaat.

1. Jaag je eerste job achterna

De jacht kan beginnen. Het lokaas rijfde je al binnen (diploma check!), maar nu is het tijd voor het echte werk: een eerste job vangen. Zet je klaar in de startblokken en bereid je voor op het jachtseizoen. Ontdek jezelf, stippel je route uit, stel een krachtige cv op, solliciteer,…en vang je prooi. Als je die stappen volgt, wordt de jacht naar werk een succes. Onthoud: je schiet bijna nooit van de eerste keer raak, dus laat je hoofd niet hangen als het niet direct lukt.

Maak de juiste keuze

Kiezen is verliezen, tenzij je de juiste keuze maakt. Maar wat is “de juiste keuze”? Het is doodnormaal dat je last krijgt van keuzestress. Werk daarom met nice-to-haves en must-haves. Euh, wat? Denk even na wat voor jou belangrijk is in een job. Maak je keuze aan de hand van wat je graag doet, wat jou gelukkig maakt en wat je passies zijn. Hieronder vind je enkele voorbeelden ter inspiratie.

Must-have:

  • Een sector die je aanspreekt
  • Woon-werkafstand van maximum 30 minuten
  • informele bedrijfssfeer (er mag gelachen worden!)
  • verandering en afwisseling
  • eigen inbreng

Nice-to-haves:

  • fancy kantoor
  • open communicatie
  • doorgroeimogelijkheden
  • toffe collega’s en lachmaatjes
  • heleboel ontspanningsmogelijkheden (teambuildings, after-workparties)

Bereid je goed voor

Laat je het studentenleven achter je? Dan wilt dat niet automatisch zeggen dat het gedaan is met huiswerk. Ale, toch niet direct. Eerst zijn er enkele zaken die je best in orde brengt als je net bent afgestudeerd.

2. Roep een ‘gap year’ in het leven

Reiskriebels à volonté en een bucketlist van hier tot in chakamaka? Dan is een sabbatjaar precies wat jij nodig hebt! Een jaar waarin je alleen maar doet waar jij zin in hebt. Wil je charmante dorpjes bezoeken, nieuwe culturen opsnuiven, helemaal uit de bol gaan of mensen ontmoeten? Dat kan! Het enige wat je nodig hebt, is een vlieg- of bus ticket. Zo simpel is het, maar het effect van een sabbatjaar blijft nog jarenlang nazinderen. Het opent je ogen en verbreedt je horizon. En nee, je hoeft je niet schuldig te voelen als je het voor een jaar afbolt. Na al dat studeren verdien je wel een jaar (of langer) een zen-moment.

De voordelen: een kans om uit je alledaagse cocon te kruipen, jezelf te ontwikkelen, internationale vrienden te ontmoeten en unieke ervaringen te verzamelen.

3. Leer een nieuwe taal

Ben jij een echte lingua lover en droom je ervan om ooit in het buitenland te werken? Yes, Oui, Sí. Dan heb je zeker nog goesting om een vreemde taal bij te leren. Vanuit je luie zetel, in avondschool of op de bestemming zelf. Jij kiest. Weet wel dat je het snelst een taal leert in het buitenland (en het is nog leuk ook). Als je hiervoor kiest, leer je best op voorhand al enkele basiswoorden en uitdrukkingen. Zo kan je moeiteloos al een pintje bestellen en lekker brabbelen op café. Bye bye taaldrempel.

De voordelen: een toegangsticket voor een job, een brein work-out en de capaciteit om een serie in de originele taal kijken. (bv. Casa de Papel in het Spaans).

4. Voed je leergierigheid

Kan jij niet genoeg krijgen van al dat studeren? Geen probleem. Ook de Jimmy Neutrons onder ons, kunnen hun hoofd blijven vullen met nieuwe kennis en snufjes. Wil jij je bijvoorbeeld bijscholen in IT of grafisch design? Combineer dan je eerste job met een opleiding in avondonderwijs. Je rijft je eerste maandloon binnen terwijl je blijft proeven van het heerlijk studentenleven. Dat is nu eens the best of both worlds.

De voordelen:  een mix van cashen en bijleren, een studie op maat en een goede manier om je kennis te verruimen in andere hot topics.

5 Ontwikkel jezelf met een stage-ervaring

Twijfels? Sta open voor een vrijwillige stage. Zo proef je al eens ongedwongen van het werkleven. Zelfs als de job niet aansluit bij wat je ervan verwacht, is het geen verloren moeite. Je leert jezelf kennen en kunt beter inschatten wat je WEL of NIET wilt doen later. Bovendien is je cv weer een ervaring rijker. Een win-winsituatie dus.

De voordelen:  een ervaring rijker, een mooie aanvulling op je cv en een kans dat je mag blijven werken bij het bedrijf.

Doe je ding

Je bent jong en je wilt wat. Maar wat wil je juist? Terug achter je boeken kruipen, jezelf ontpoppen tot talenknobbel of in het werkleven duiken? Het maakt niet uit wat je kiest, zolang je er zelf maar achterstaat. Elke weg die je inslaat, levert je sowieso mooie kansen op. Laat je dus niet tegenhouden door de hindernissen op de weg (lees: ouders en betweterige vrienden). Onze raad: vervul je gekste dromen en verwezenlijk al je plannen. Als je uiteindelijk klaar bent om richting het werkleven te wandelen, dan weet je ons te vinden! Samen met jou stippelen we graag een route uit die bij je past.

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb jij het gevoel van ’t is nu of nooit? Awel, waar wacht je nog op? De kans dat je je match vindt, zit er dik in. Maak dus nu de klik, dan maken wij de connectie.