Gepubliceerd 16 June 2021

Wat zijn je zwakke punten? 5 originele voorbeelden

Zwakke punten. Iedereen heeft ze maar je praat er liever niet over. Dus wanneer er tijdens een interview  de vraag “Wat zijn je zwakke punten” gesteld wordt, dan zou je die liever vermijden. Toch antwoord je maar beter eerlijk op deze vraag, want dan krijgt je (toekomstige) werknemer een beter beeld op wie jij als persoon bent. Maar hoe breng je je zwakke punten aan zonder je kansen op een job te vergooien? Ontdek de juiste techniek om jezelf bloot te geven én te onderscheiden. 

Clichés gebruiken: een zwakte

Iedereen is anders. Maar waarom stelt iedereen zich dan op dezelfde manier voor? We lezen een artikel over “het juiste antwoord op de vraag wat zijn je zwakke punten” en denken meteen dat die handleiding voor elk sollicitatiegesprek toepasbaar is. Elk artikel komt op hetzelfde neer: buig je zwakke punten om naar positieve eigenschappen. Denk maar aan “Ik ben heel perfectionistisch”, ik ben een controlefreak” of “ik ben nogal impulsief”. Die clichés krijgen werkgevers honderden keren per dag te horen. Onderscheid jezelf daarom door een uniek antwoord te geven op de vraag “wat zijn je zwakke punten?”. Dat kan je doen door eerlijk toe te geven wat je zwakke punten zijn. Let wel op dat je niet té eerlijk bent…

Jouw zwaktes durven toegeven: een sterkte

Bij een eerste schooldag, date of sollicitatiegesprek willen we ons van onze beste kant tonen. Dat zit zo bij ons ingebakken. Het is natuurlijk logisch dat je niet meteen je slechte trekjes uit de doeken doet. Toch kan dit een manier zijn om op te vallen. De kleine kreukeltjes in je karakter die je liever verborgen houdt, maken jou uniek. Dus waarom verberg je ze als ze deel uitmaken van jouw persoonlijkheid? Wie weet is dat ene scheef kantje van jou hetgeen waarin jij het verschil kan maken binnen het bedrijf…

Hoe communiceer je je zwakke punten?

Stap 1: leer je zwakke punten kennen

“Zwakke punten? Nee, die heb ik niet”. Ok, je hebt duidelijk nood aan wat advies. Nu kom je over alsof je jezelf perfect vindt of helemaal geen zelfkennis hebt. Het eerste zwakke punt is dus al aan het licht gekomen. Maar hoe ontdek je je andere zwakke punten?

     1. Bel je ex

Je ex bellen. Dat staat waarschijnlijk onderaan je to-do lijst. We zijn er nochtans van overtuigd dat je er heel wat wijzer van wordt. In plaats van er uren over na te denken krijg je je zwakke punten in 1 minuut op een dienblad gepresenteerd. Misschien toch het overwegen waard?

     2. Vraag raad aan je vrienden of familie

Goede vrienden en familie kennen je door en door. Ze zijn zo vaak bij jou in de buurt dat ze je ‘slechte kantjes’ op den duur niet meer kunnen negeren.

     3. Test your selfie

Doe de test! Als je niet wijzer wordt van je ex te bellen of je vrienden te ondervragen, gooi je het maar beter over een andere boeg. De test MBTI is een leuke manier om jezelf wat beter te leren kennen. In tien minuten tijd ontrafelt de test hoe jij in elkaar zit en wat jouw sterktes en zwaktes zijn. Ontdek welk type persoonlijkheid jij bent.

Stap 2: bepaal welke zwakke punten je aanhaalt tijdens je sollicitatie

Slordig. Traag. Humeurig. Hm, die eigenschappen houd je maar beter voor jezelf. Wees eerlijk, maar maak wel een strategische selectie. Som eigenschappen op waar de werkgever om kan lachen of koppel er een concreet voorbeeld aan om de “zwakte” te kaderen. Hieronder vind je concrete voorbeelden van zwakke punten die je kan gebruiken tijdens je sollicitatie.

Stap 3: de strategie – bekennen en herstellen

De strategie bekennen en herstellen is noodzakelijk als je je zwakke punten uit de doeken doet. Je geeft toe dat je een zwak punt hebt, maar onmiddellijk daarna zeg je waarom die zwakte ook positief kan zijn. Natuurlijk zijn er ook verschillende zwakke punten waar niets positief aan is. Bij die zwaktes is het belangrijk dat je zegt welke acties je onderneemt om die slechte eigenschap te verbeteren.

Voorbeelden

De flauwe moppentapper

“Ik ben nogal ‘ne flauwe plezante’. Hierdoor kom ik soms nogal nonchalant over, terwijl ik dat totaal niet ben. Het resultaat is uiteraard wel dat er een leuke sfeer op het werk ontstaat. Én laat dat nu net de stimulans zijn om de productiviteit van de werknemers te verbeteren. ”

Het huppelend Duracell konijn  

“Werk nu toch eerst eens iets af voordat je aan iets anders begint”. Dat zinnetje hoor ik regelmatig. Ik wil zoveel dingen tegelijk doen waardoor ik van de ene taak naar de andere spring. Toch moet ik toegeven dat ik hierdoor een goede multitasker ben geworden. En tja, de beste ideeën komen bij mij vaak tevoorschijn doordat ik niet vastgeroest zit in een strikte routine.”

De stresskip

“Ik ben een stresskip. Vrienden en familie zeggen vaak dat ik wat rustiger aan moet doen, maar dat zit niet in mijn aard. Ik wil vooruit in het leven en ja daar hoort nu eenmaal wat stress bij. Uiteraard probeer ik regelmatig wat ontspanningsmomentjes in te plannen, zodat ik niet de hele tijd als een kip zonder kop rondloop.”

De koppige ezel

“Ik ben een echte doorzetter. Ja, dat is een cliché. Toch leidt die karaktereigenschap er vaak toe dat ik blijf doorgaan tot ik mijn gelijk heb gehaald. Ik ben iemand die liever discussies aangaat in plaats van ze te vermijden. Vind ik mijn idee beter? Dan geef ik de nodige argumenten om de tegenpartij daarvan te overtuigen. Mijn vriend(in) kan dat bevestigen. Of ik overtuigend overkom? Laten we de discussie aangaan. Dan overtuig ik jou daarvan.”

Professor Gobelijn

“Ik ben soms nogal vergeetachtig. Als ik een taak niet noteer, dan is de kans groot dat ik het vergeet. Gelukkig bestaat er zoiets als Trello. Een app die onmisbaar is mijn leven. Het brengt rust in mijn hoofd en zorgt voor de nodige structuur. Dat bewijst dat zelfs de verstrooidste professors, gestructureerd kunnen leven.”

Omarm je imperfecties

Niemand is perfect. Diegene die dat beseft én durft toe te geven, heeft een stap voor op de andere kandidaten. Bedenk vooraf welke zwakke punten je wilt bespreken tijdens je sollicitatie. Zo vermijd je ontelbare aarzelingen, blozende wangetjes en een ongemakkelijk gevoel bij de vraag “Wat zijn je zwakke punten?”.  Je scoort gegarandeerd punten als je origineel uit de hoek durft te komen. Met wat pak jij uit tijdens je volgende sollicitatiegesprek? We zijn benieuwd om jouw unieke kantjes te leren kennen. Bekijk hier onze interne en externe vacatures en solliciteer nu!

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb je het gevoel dat het moment nu is? Aarzel dan niet langer. De kans is groot dat je de perfecte match vindt. Klik nu om te beginnen, dan leggen wij de connectie voor je.