Gepubliceerd 15 June 2021

Wat zijn je sterke punten? 5 originele voorbeelden

“Wat zijn je sterke punten?”. Hier gaan we weer. In het binnenste van jezelf, weet je dat je geweldig bent en dat je over ontelbare talenten beschikt. Toch verander je tijdens je sollicitatiegesprek in een bescheiden schaap. Wat houdt je tegen? Speel je troeven uit, maar doe dat op een doordachte en speelse manier. Zonder clichés aub. Maar hoe presenteer je je sterktes zonder arrogant over te komen? Ontdek de juiste techniek om jezelf te onderscheiden.

Clichés gebruiken: een zwakte

Iedereen is anders. Toch stelt iedereen zich vaak op dezelfde manier voor. De schuldige? Google. We kiezen graag voor de gemakkelijke weg en verorberen blindelings de hapklare brokjes aan informatie die we voorgeschoteld krijgen. Even verduidelijken. Je zoekt naar “het juiste antwoord op de vraag wat zijn je sterke eigenschappen”. Eh voilà, je kiest een blog en denkt meteen dat die handleiding “the right way to do it” is. Toch slaagt elk artikel erin om in clichés te vervallen. Denk maar aan “ik ben leergierig”, “ik ben een harde werker” of “ik ben een echte teamplayer” (geeuw). Sorry, deze clichés  krijgen werkgevers honderden keren per dag te horen, dus enthousiast worden ze hier niet van. Onderscheid jezelf daarom door uniek uit de hoek te komen.

Jezelf kennen: een sterkte

Het doel van de vraag “wat zijn je sterke punten” lijkt duidelijk: de werkgever wilt een beeld krijgen van je kwaliteiten. Klinkt easy, toch? Gewoon wat positieve eigenschappen opsommen en hop naar de volgende vraag. Maar zo gemakkelijk kom je er jammer genoeg niet vanaf. Elk antwoord heeft voor de werkgever een bepaalde betekenis. Ben je niet te stoppen met het benoemen van je sterke punten? Dan is de kans groot dat je arrogant overkomt of dat de werkgever vermoedt dat je bluft. Kan je geen enkel sterk punt bedenken? Dan geef je de indruk dat je niet goed voorbereid bent of niet over de nodige dosis zelfreflectie beschikt. En dat wil je dus allebei vermijden. Als je jezelf goed kent, speelt dat in jouw voordeel. Maar hoe presenteer je die zelfkennis met een evenwichtige balans tussen arrogantie en bescheidenheid?

Hoe communiceer je je sterke punten?

Stap 1: leer je sterktes kennen

Mijn sterke punten? “Goh, ik heb er zoveel”…of “dat zal je binnenkort wel ontdekken”. Of dit goede antwoorden zijn? Je mag twee keer raden: nee. Iedereen met een beetje gezond verstand heeft onmiddellijk door dat je de vraag probeert te omzeilen. Om je eigen ruiten niet in te slaan, denk je daarom maar beter op voorhand na over je sterke punten.

     1. Bel je mama

Als je van nature nogal bescheiden of onzeker bent, is dit zeker geen gemakkelijke opdracht. Heb je moeite om je sterke punten te benoemen? Bel dan eens naar de mama. Zij is tenslotte diegene die je door en door kent. Maar pas op. De kans is groot dat je eerst een tirade aan frustraties mag aanhoren “je zou beter je kamer eens opruimen” of “lig eens wat minder in uwe luie zetel”. Dus ook voor je zwakke punten ben je bij casa di mama aan het juiste adres. Gelukkig kent ze ook je goede kanten en somt ze maar al te graag je leuke, typische karaktertrekjes op.

     2. Test your selfie

Doe de test! Als je niet wijzer wordt van een ondervraging van je mama of een zelfstudie, gooi het dan over een andere boeg. De test MBTI is een leuke manier om jezelf wat beter te leren kennen. In tien minuten tijd ontrafelt de test hoe jij in elkaar zit en wat jouw sterktes en zwaktes zijn. Ontdek welk type persoonlijkheid jij bent.

Stap 2: bepaal welke sterke punten je aanhaalt

Teamplayer. Doorzetter. Harde werker. Hm, laat deze clichés maar achterwege. Som voor jezelf al je sterke punten op en maak nadien een strategische selectie. Kies sterke punten waarmee je origineel uit de hoek komt en waar je een concreet voorbeeld aan kan koppelen. Zo verhoog je je geloofwaardigheid en zorg je eens voor een atypisch antwoord (de interviewer zal je dankbaar zijn).

Stap 3: de strategie 

De verwoording. Daar gaat het om. Probeer je sterke punten te visualiseren aan de hand van woordspelingen en beeldtaal. Als je verwoording op punt staat, is het nog de kunst om de juiste dosering af te wegen. Bereid 2 à 3 sterke punten voor die je aan de hand van een voorbeeld kan toelichten.

Voorbeelden sterke punten

Het luisterend oor

Naast mijn rol als vriendin, durf ik mezelf soms weleens de functietitel psycholoog toe-eigenen. Het gebeurt wel vaker dat vrienden mij om raad komen vragen. En dan luister ik graag naar hun verhaal. Blijkbaar helpt mijn nuchtere kijk op de feiten hen vaak om de problemen aan te pakken of te relativeren. En daar word ik gelukkig van: mensen helpen.

De onbevreesde ondernemer  

“Zou je dat wel doen?”, staat niet in mijn woordenboek. Ik ben open-minded en hou ervan om nieuwe dingen uit te proberen. Dat kan gaan van het toepassen van nieuwe werkmethodes tot het uitproberen van nieuwe gerechtjes. Ik laat me niet beperken door de grenzen die enkel in mijn hoofd bestaan. In mijn comfortzone blijven? Daar zie ik het nut niet van in. Ik wil evolueren en dat gaat niet door constant in mijn comfortbubbel te blijven.

Het organisatieorakel

“Zullen we al een datum vastleggen?” dat ga je mij wel vaker horen zeggen. Niet alleen omdat ik graag feestjes en citytrips plan, maar vooral omdat ik nood heb aan structuur. Ik denk meestal al enkele dagen of weken vooruit en plan graag alles in. Dat zorgt ervoor dat ik altijd op schema zit en niet voor verrassingen kom te staan. Post-its en lijstjes zijn dus niet weg te denken uit mijn leven. Rust in mijn hoofd: check. Een goedgevulde agenda: dubbelcheck.

De spring-in-’t-veld

Ik ben er nog niet over uit of ik nu een ochtend-of avondmens ben. Wat ik wel weet, is dat ik de hele dag een tikkende energiebom ben. Als ik ergens enthousiast over ben of iets graag doe, spat dat ervan af. En dat enthousiasme is vaak besmettelijk. Dus als je graag wat leven in de brouwerij wilt…je weet me te vinden.

De barmhartige Samaritaan

Ik steek graag een handje toe. Niet omdat het moet, maar vooral omdat ik het wil. Als een collega verdrinkt in het werk, dan kan ik het niet over mijn hart krijgen om het om 17:00 af te trappen (ook al heb ik zelf een afspraak met vriendinnen gepland). Of als er iemand zit te sukkelen met een platte band, heb ik direct te neiging om te gaan helpen. Ook al heeft die persoon waarschijnlijk geen boodschap aan die twee linkerhanden van mij. Toch haal ik er voldoening uit om redder in nood te spelen.

Val op door anders te zijn

Ben je een cliché? Nee. Gebruik er dan ook geen. Verstop je niet langer achter de menigte en stap naar voren door je authentieke zelf te tonen. Anders durven zijn, is een sterkte. Speel je unieke persoonlijkheid dus maar uit tijdens je sollicitatiegesprek. Je zal zien dat je effort om anders te zijn niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Is gericht zoeken een van je sterktes? Benut die sterkte dan ten volle om de job te vinden die bij je past. Ben je meer een babbelaar die zijn/haar toekomst liever bespreekt met een van onze recrewters? Je weet ons te vinden (koffie en koekjes inbegrepen). Tot snel!