Gepubliceerd 16 June 2021

Online solliciteren: 11 cruciale tips

Er is een nieuwe trend op vlak van solliciteren: online sollicitaties. Via Skype, Teams, Google Meet… het kan allemaal. Maar ondanks dat je sollicitatie online is, blijven dezelfde zaken tellen als bij een sollicitatie in het echt. Je wil jezelf zo goed mogelijk neerzetten, je wil het bedrijf leren kennen en natuurlijk wil je een aantrekkelijk loonaanbod onderhandelen. Met deze tips haal jij die gewilde job vanuit je vertrouwde thuisomgeving binnen!

1. Maak een professioneel account aan

Op Facebook  en Instagram show je het liefst je 1001 vakantiefoto’s of prachtige selfies met de hele wereld. En terecht. Maar zoals je al kan raden, doe je dat beter niet op LinkedIn. Hetzelfde geldt voor Skype, Teams of Google Meet. Zorg dat je professioneel overkomt. Dat doe je met een professioneel e-mailadres (Gmail), profielfoto en een normale gebruikersnaam.

2. Kies de juiste locatie

Hoewel het gesprek volledig om jou draait, zal de interviewer zeker ook eens kijken naar wat er zich op de achtergrond afspeelt. Iedereen is nu eenmaal nieuwsgierig en al zeker tijdens een sollicitatiegesprek. Staat daar een hele berg afwas op de achtergrond of zorgen jouw kinderen of huisdieren voor het nodige entertainment? Dan komt dit niet bepaald professioneel over. Kies daarom een locatie waar je niet gestoord kan worden en waar je een neutrale achtergrond hebt.

TIP: Heb je geen mooi en/of rustig hoekje bij je thuis waar je het gesprek kan voeren, schakel dan de optie “achtergrond vager maken” in. Snel en handig.

3. Bereid je voor

Een sollicitatiegesprek zonder voorbereiding is gedoemd om te mislukken. Bereid je daarom goed voor. Oefen een originele pitch, denk na over je zwakke en sterke punten en neem een kijkje op de website.

TIPneem jezelf op als je de antwoorden op mogelijke sollicitatievragen oefent. Een beetje ongemakkelijk, maar de moeite waard! Door jezelf op te nemen kan je extra aandacht besteden aan je houding, overtuigingskracht, audio, beeldkwaliteit en belichting.

4. Check je technologie

Ben je mentaal helemaal voorbereid op je online interview? Top! Dan rest je enkel nog de technische voorbereiding. Controleer of je wifi goed werkt, je microfoon, je camera etc. Daarnaast test je best vooraf bepaalde functies uit: hoe je je scherm moet delen, hoe je bestanden kan verzenden, enzovoort. Die mogelijkheden test je best vooraf door te bellen met vrienden of familie. Zo ben je er zeker van dat alles goed werkt en kan je zonder zorgen beginnen met je sollicitatiegesprek.

5. Installeer jezelf

Tijdens je interview wil je voorbereid overkomen maar het ook zijn. Zorg ervoor dat je voldoende drinken bij je hebt zodat je tijdens het interview niet moet rechtstaan om je glas bij te vullen. Leg ook zeker je cv, notitieblok en een pen naast je laptop/computer. Zo kan je makkelijk interessante zaken noteren. En natuurlijk kan je best niet vergeten om een oplader klaar te leggen zodat je niet in het midden van het gesprek wegvalt doordat je batterij op is.

TIP: noteer het telefoonnummer van je gesprekspartner bovenaan je cv. Als de communicatie wegvalt door technische problemen, kan je eenvoudig opnieuw verbinding maken.

 

6. Maak een sterke eerste indruk

Een eerste indruk wordt al na 7 seconden gevormd. Voor je het beseft, is je kans om een goede eerste indruk te maken voorbij. Je wilt dus niet van start gaan met de situatie “Kunt u mij horen? Hoort u mij nu? Hallo?”.  Het ideale scenario  daarentegen “hoe maak ik een sterke eerste indruk”, begint met een warme begroeting en een glimlach. Zeg bijvoorbeeld: Dag (naam), leuk om jou te ontmoeten. Meer moet dat niet zijn.

7. Let op je lichaamstaal

Je lichaamstaal speelt een belangrijke rol in de flow van het sollicitatiegesprek. Probeer rechtop te zitten en glimlach regelmatig. Die lichaamstaal getuigt van interesse en zelfzekerheid. En je zal merken: het gesprek zal vanzelf vlot verlopen.

8. Kijk recht in de camera

Je hebt automatisch de neiging om naar je beeldscherm te kijken. Toch is het beter om rechtstreeks oogcontact te maken met je gesprekspartner. Teken oogjes op een post-it en hang die naast je camera. Zo maak je sneller oogcontact en heb je minder de neiging om doelloos rond jou te kijken.

TIP: plaats je laptop op ooghoogte, zodat je niet naar beneden staart. Zorg ervoor dat je hoofd, schouders en middel volledig in beeld zijn.

9. Kleed je naar de job

Hoe verleidelijk het ook is om je pyjamabroek aan te houden tijdens een online sollicitatie, doe je dat beter niet. De gedachte van “niemand ziet toch wat ik aanheb”, kan weleens ongemakkelijk worden als je ineens moet rechtstaan. Best kleed je aan zoals je zou doen als het sollicitatiegesprek in het echt zou plaatsvinden. Doe een beetje onderzoek naar hoe de werknemers van het bedrijf zich kleden en stem je outfit daar op af.

TIP: draag best neutrale kleuren, zoals pasteltinten. Felle kleuren en drukke prints vermijd je beter, want die zorgen voor afleiding.

10. Hang spiekbriefjes op je scherm

Spieken is toegestaan tijdens een online interview. Profiteer er maar van, nu dat het kan! Uiteraard is het niet de bedoeling dat je je pitch helemaal gaat aflezen. Dat kan best geforceerd en ingeoefend overkomen. Wel is het nuttig om vooraf enkele kernwoorden op post-its te schrijven, die je geheugen wat opfrissen.  Schrijf bijvoorbeeld de structuur van je pitch op met de nodige kernwoorden of som enkele zaken op die je graag wil aanhalen of vragen tijdens het gesprek. Zo heb je een houvast, waardoor je meer op je gemak bent.

11. Sluit sterk af

We kennen allemaal het gezegde “goed begonnen, is half begonnen”. Dat kunnen we volmondig beamen. Toch is niet enkel de intro van het gesprek, maar ook de afsluiting belangrijk. Probeer dus niet te zwaaien als je het gesprek afsluit.  Als je je gesprek afrondt, kan je bijvoorbeeld zeggen “dankjewel voor het aangenaam gesprek.” Stuur na het gesprek nog een mail waarin je aangeeft dat je enthousiasme voor de functie alleen maar sterker is geworden. Pols daarna wanneer je feedback ontvangt over je sollicitatie.

Grote afstand, sterke persoonlijke connectie

Wil jij je verbonden voelen met een job? Connecteer dan eerst met onze Recrewters, online weliswaar. Zo kunnen we een connectie tot stand brengen tussen jou en je droomjob. En dat is er eentje van lange duur. Probeer het maar eens! Stap mee in de wereld van online communicatie, waar een persoonlijke connectie nog steeds primeert.