Gepubliceerd 24 June 2024

Hoe kan je een brutoloon aanvullen?

Er zijn verschillende manieren waarop een werkgever je loon kan uitbetalen. De basis is je brutoloon. Dit is het bedrag waarover je onderhandelt tijdens loononderhandelingen. Dit gebeurt meestal na een sollicitatiegesprek of tijdens een evaluatie met je werkgever. Maar je krijgt niet je gehele brutoloon uitbetaald op je rekening op het einde van de maand. De overheid trekt namelijk een bepaald gedeelte van je brutoloon af en wat er overblijft is je nettoloon. Dit is het bedrag dat je op je bankrekening ziet verschijnen. Maar het is mogelijk voor werkgevers om je aanvullende extra’s aan te bieden. Hieronder sommen we de meest voorkomende manieren op waarmee een bedrijf een brutoloon kan aanvullen.

Maaltijdcheques

De naam van deze cheques zegt het al zelf: hiermee kan je zaken voor een maaltijd aankopen. Eten en drinken dus. Maaltijdcheques zijn vrijgesteld van sociale lasten en bedrijfsheffingen. Voor je werkgever is dit dus een goedkope manier om een extraatje aan te bieden. Want het bedrag dat zij betalen aan maaltijdcheques, is ook het bedrag dat jij ontvangt! De cheques worden maandelijks uitbetaald aan werknemers en worden berekend op het aantal gewerkte dagen in de afgelopen maand. Het maximumbedrag van een maaltijdcheque is 8 euro per gewerkte dag. Een werkgever kan dit bedrag zelf kiezen en dit wordt vastgelegd in je werkovereenkomst.

Voorbeeld: In mei 2024 waren er 20 werkdagen en 3 wettelijke feestdagen*. Hoewel je uitbetaald wordt voor de wettelijke feestdagen, ontvang je geen maaltijdcheques voor deze dagen. Logisch, want je hebt niet gewerkt deze dagen. Je wordt wel vergoed voor de 20 effectieve werkdagen in mei. In jouw bedrijf ontvang je 8 euro per gewerkte dag. Dus krijg je 160 euro aan maaltijdcheques voor deze maand.

* Dit voorbeeld is berekend op een werkweek van maandag tot vrijdag. 

Ecocheques

Deze cheques worden niet door elke werkgever uitgedeeld en zijn enkel beschikbaar voor mensen die in een privaat-bedrijf of voor de Vlaamse overheid werken. Hiermee kan je enkel bepaalde ecologische producten of diensten kopen. Of je kan ze inzetten voor de plaatsing, herstelling of het onderhoud van je ecologische producten. Ze kunnen ook ingezet worden voor het aanschaffen van duurzame mobiliteitsproducten zoals een fiets (let op: je kan ze niet inzetten voor De Lijn) of voor vrijetijdsproducten. Ecocheques worden jaarlijks uitbetaald en worden berekend op basis van je hoeveelheid gewerkte maanden in het afgelopen kalenderjaar. Er is een maximumplafond van 250 euro opgesteld. Je kan dus niet meer dan dit bedrag krijgen.

Voorbeeld: Je begint aan een nieuwe job in mei 2023. Dan zal je voor het kalenderjaar 2023 niet het volledige bedrag van 250 euro aan ecocheques kunnen krijgen. Wel zal je een bedrag krijgen dat gebaseerd is op je effectief aantal gewerkte maanden. 8 maanden in dit geval. 

Voorbeeld: Je bent al een heel jaar werkzaam bij hetzelfde bedrijf. Van 1 januari tot 31 december heb je gewerkt en dus zal je een waarde van 250 euro aan ecocheques uitbetaald krijgen.

Fietsvergoeding

Dit extraatje wordt sinds mei 2023 aan iedereen uitbetaald die regelmatig de fiets kiest als vervoersmiddel voor het woon-werkverkeer. Elk jaar wordt dit bedrag geïndexeerd en sinds 1 januari 2024 krijg je een vergoeding van 0,28 cent per afgelegde kilometer. De berekende afstand wordt gebaseerd op het thuisadres dat je aan je werknemer voorlegt. Er is een jaarlijks maximumplafond vastgelegd op 3500 euro. Dit houdt in dat indien je onder dit bedrag blijft, je vrijgesteld bent van sociale lasten. Maar als je over dit bedrag gaat, bijvoorbeeld je hebt in totaal 3860 euro aan fietsvergoeding gekregen op een jaar tijd, dan betaal je sociale lasten op alles dat boven het maximumplafond valt (360 euro in dit geval).

Let er wel op dat je deze vergoeding enkel krijgt als je aangeeft dat je regelmatig de fiets gebruikt voor je woon-werkverkeer.

Voorbeeld: Je fietst elke dag naar je werk en dit bevindt zich op 5 kilometer van je huis. Dat is in totaal 10 kilometer per dag. In een maand met 20 werkdagen fiets je een bedrag van 56 euro bijeen. 

Vergoeden van vervoersmiddelen

Een andere manier waarop je werkgever tussenbeide kan komen is door je openbaar vervoer te betalen, je fiets-leasing te vergoeden of je te voorzien van een bedrijfswagen met of zonder tankkaart. Dit wordt niet door elke werkgever aangeboden, maar wees zeker niet bang om dit tijdens je loononderhandeling aan te halen. Een nee heb je en een ja kan je krijgen!

Er zijn nog andere manieren waarop een bedrijf je brutoloon kan aanvullen, maar deze zullen verschillen naargelang het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Vergeet zeker niet te vragen achter extralegale voordelen tijdens je loononderhandelingen!

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb je het gevoel dat het moment nu is? Aarzel dan niet langer. De kans is groot dat je de perfecte match vindt. Klik nu om te beginnen, dan leggen wij de connectie voor je.