Gepubliceerd 16 June 2021

Loononderhandeling sollicitatie: hoeveel wil je verdienen?

Vorige week was het zover voor Marie. De job waar ze al zolang van droomde was eindelijk binnen handbereik. Ze had zich de hele week voorbereid op het ultieme sollicitatiegesprek. Stress en onzekerheid staken de kop op, maar die emoties hielden haar niet tegen. Integendeel. Ze was vastberaden om die job te veroveren. Toen ze de vraag “Wat is jouw loonverwachting?” kreeg, twijfelde ze geen seconde. “Het loon is voor mij niet belangrijk. Ik wil een job dat ik met hart en ziel kan uitoefenen”. De werkgever reageerde verrast. Maar viel Marie haar reactie in goede aarde? Ontdek welke strategie je moet gebruiken om een sterke loononderhandeling te voeren.

Loononderhandeling sollicitatie: hoe het niet moet

Strategie: hoe lager de salarisindicatie, hoe meer kans op de job

Marie reageerde simpelweg dat het loon voor haar niet belangrijk was. Die strategie blijkt heel populair te zijn. Soms ben je zo in de ban van de functieomschrijving dat je niet meer helder nadenkt. “Mijn loonverwachting? Goh, dat is niet zo belangrijk. Ik wil vooral een job vinden dat ik graag doe.” Bullshit. Natuurlijk is het belangrijk dat je je goed voelt binnen je job, maar dat weet je nooit op voorhand. Sla je eigen ruiten dus niet in door een lager brutoloon aan te geven dan je oorspronkelijk in gedachten had. Daar bereik je niets mee. Wel houd je aan het einde van de rit minder budget over om uit te geven aan terrasjes, reizen of shoppen. Dat wil je toch ook niet?

Hoe interpreteert de werkgever een te laag brutoloon?

Als je logisch redeneert, lijkt de strategie op het eerste zicht een slimme zet. Want zeg nu zelf: je bent goedkoper dan alle andere sollicitanten dus waarom zou de werkgever niet voor jou kiezen? Fout gedacht. Deze strategie is allesbehalve efficiënt. De werkgever wilt niet per se de goedkoopste sollicitant, maar wel de beste. Dus waarom weinig vragen als je persoonlijke marktwaarde veel hoger ligt? Dat wekt de indruk dat je ondergekwalificeerd bent. Bovendien kom je onvoorbereid over. Doordat je geen realistisch brutoloon voorstelt, lijkt het alsof je geen flauw benul hebt van de gemiddelde lonen binnen de sector. De strategie “hoe lager het brutoloon, hoe meer kans op de job” kan je dus duur komen te staan (letterlijk en figuurlijk).

Loononderhandeling sollicitatie: hoe het wel moet

Een ongemakkelijke stilte na de vraag “Hoeveel wil je verdienen?” komt vaak voor. Je begint te wiebelen op je stoel en geraakt niet meer uit je woorden. Heel lastig. Je wilt namelijk het correcte antwoord geven en je kans op de job niet verspillen. Laten we je geruststellen: het juiste antwoord bestaat niet. De argumentatie is daarentegen wél doorslaggevend bij de onderhandeling van je salaris. Met onderstaande tips sta je gegarandeerd een stuk steviger in je schoenen tijdens de negotiatie van je loonpakket.

1. Ga na wat jouw persoonlijke marktwaarde is

Loon is een gevoelig onderwerp. Als je het moeilijk vindt om hier open over te communiceren, raden we je aan om je antwoord voor te bereiden op de vraag “Hoeveel wil je verdienen?”. Ga naar salariskompas en bereken welk brutoloon je mag vragen op basis van jouw opleidingsniveau en ervaring. Het resultaat van je research mag je gerust als argument gebruiken voor de loononderhandeling tijdens je sollicitatie.

2. Wees eerlijk over jouw loonverwachtingen

Communiceer open en eerlijk over het salarispakket dat je voor ogen hebt. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar de meeste sollicitanten (waaronder Marie) vinden het moeilijk om hier een specifiek bedrag op te plakken. Mik je hoger of lager of zeg je het exacte brutoloon dat je in gedachten hebt?  Tip: het laatste antwoord is correct. Door jouw concrete loonverwachting mee te delen, laat je meteen zien dat je er al goed over hebt nagedacht en dat je voorbereid bent. Bovendien getuigt het ook van een mature houding.

3. Vermeld geen exact brutoloon, maar geef een onder-en bovengrens aan

Dek jezelf in. Hoe je dat kan doen? Door een onder-en bovengrens te noemen. Zo geef je jezelf de ruimte om te onderhandelen.

4. Pas de ACA-methode toe

Iedereen wilt een correcte en goede verloning. Daarom is het belangrijk om je salarisverwachting te kaderen. Waarom heb jij recht op dat loon?

Advantage

Wat heb jij te bieden? Deze fase geeft je de ruimte om jezelf te verkopen. Benut deze kans om factoren aan te halen die een hoger brutoloon kunnen verantwoorden. Bijvoorbeeld: x aantal jaar ervaring, masteropleiding, etc.

Claim

Dit is het moment waarop je aangeeft hoeveel je graag wilt verdienen. Wat is het minimumbedrag dat je in gedachten hebt? Stel dat je minimum €2400 wilt verdienen, dan kan je dit bedrag best als ondergrens aangeven. Zeg dus bijvoorbeeld: “op basis van het takenpakket en de verantwoordelijkheden binnen de functie heb ik een bedrag tussen €2400 en €2800 in gedachten. Dat lijkt mij een correcte verloning binnen deze sector.”

Advantage

Niet enkel je diploma of werkervaring is bepalend voor je brutoloon. Je hebt waarschijnlijk meer in je mars dan je A4 prijsgeeft. Je ambitie, persoonlijkheid, inzet, extra werk etc. zijn voor de werkgever ook enorm belangrijk. Denk dus goed na waarom jij de perfecte kandidaat voor de job bent.

Marie kon bijvoorbeeld het volgende zeggen: “Tijdens mijn vorige job als Project Manager heb ik bewezen dat ik ook tijdens hectische periodes sterke resultaten neerzet. Door mijn extra inzet heb ik het project tot een goed einde gebracht, wat extra omzet genereerde. Daar ben ik enorm trots op. Hard werken loont. Met die ingesteldheid en de nodige leiderschapskwaliteiten ben ik ervan overtuigd dat ik ook binnen dit bedrijf succesvolle projecten zal realiseren.”

5. Geen succes? Ga over naar plan B: extralegale voordelen

Stel dat je niet het loon krijgt dat je gehoopt had. Jammer. Toch is er geen reden om te treuren. De volgende stap? Onderhandelen over de extralegale voordelen. Stel dat de werkgever je €400 bruto minder biedt dan je gevraagd hebt, dan probeer je dit te compenseren met een van de onderstaande extralegale voordelen:

  • Bedrijfswagen
  • Flexibele werkuren
  • Mogelijkheid om van thuis te werken
  • Maaltijdcheques/ecocheques
  • Nettovergoeding (parking, benzine, etc.)
  • Representatievergoeding
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Bonus
  • Etc.

Conclusie

Wil je kans maken op die ene job? Dan weet je wat je te doen staat. Doe het nodige opzoekwerk, zodat je een realistisch antwoord hebt op de vraag “Wat zijn je loonverwachtingen?”. Zowel je gemoedsrust als je bankrekening zullen je dankbaar zijn. Bovendien kom je zelfzeker over en dat kan weleens beloond worden door een interessant loonvoorstel. Ga ervoor en laat ze zien wat je in je mars hebt.

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb jij het gevoel van ’t is nu of nooit? Awel, waar wacht je nog op? De kans dat je je match vindt, zit er dik in. Maak dus nu de klik, dan maken wij de connectie.