Gepubliceerd 15 June 2021

Welke job past bij mij?

Denk je soms bij jezelf: is dit het nu? Is dit de job die ik mijn hele leven ga doen? Mijn passie, de job waar ik graag voor uit mijn bed kom? Of ben je nog volop aan het uitzoeken welke richting je uit wil? Wat je situatie ook is, dit stappenplan brengt duidelijkheid. Aan de hand van nieuwe inzichten en opdrachten ontdek je je passie en bepaal je je toekomst.  Let’s do this!

1. Breng je persoonlijkheid in kaart

Wie ben ik? Dat is de kern van jouw succes. Eerst moet je zelf weten wie je bent voordat je een job kan vinden die bij jou past. Klinkt logisch, toch? Jammer genoeg is het niet zo simpel. We luisteren te veel naar onze omgeving en houden te weinig rekening met wat we zelf willen. Vaak omdat we niet eens weten wat we nu echt willen of verlangen. Wat ons gelukkig maakt of wat onze zogenaamde passie is. Onthoud 1 ding: pas jezelf nooit aan, maar vind de job die bij jou past.

Vul een persoonlijkheidstest in

Een persoonlijkheidstest invullen? “Nah, dat is tijdsverspilling. Ik ken mezelf maar al te goed”. Dat denk jij. Het duurt lang voordat we op het punt aanbelanden dat we onszelf door en door kennen.  Benieuwd of jouw beeld over jezelf overeenstemt met de resultaten van de persoonlijkheidstest? Doe de test.

Lijstjes, ow yes!

Wie is er nu geen fan van lijstjes opstellen? We doen het elke dag: boodschappenlijst, oneindige to-do lijst, checklist maken van je droompartner, etc. Maar heb jij ooit al eens een lijst gemaakt van activiteiten waar je gelukkig en/of ongelukkig van wordt? De kans is groot van niet. Toch doe je dit beter wel. Het brengt duidelijkheid over activiteiten die je energie geven en activiteiten die je beter links laat liggen.

Voorbeelden: mijn kleine gelukskes

 • Tijd nemen voor een gezond ontbijt
 • Terrassen met vrienden
 • Toertjes lopen. Ow yeah!
 • Zonnetje op mijn snoet
 • Open gesprekken
 • Anderen helpen
 • Quality-time met familie
 • Nieuwe dingen uitproberen

Dit lijstje kan onder andere duidelijk maken dat je graag in het gezelschap vertoeft van anderen. Dat je hier voldoening uit haalt. Een job in teamverband of een job waarbij je iets betekent voor anderen, is jouw ding. Daarnaast ben je iemand die ook belang hecht aan quality-time en me-time momentjes. Een goede worklife-balance zal door deze persoonlijkheid zeker geapprecieerd worden.

Voorbeelden: energie-opslurpers

 • Chaos
 • In de file staan
 • Social media
 • Dat wat anderen zeggen persoonlijk nemen

Uit deze lijst leiden we af dat mensen met deze persoonlijkheid nood heeft aan structuur en niet gelukkig zal worden in een start-up waar constante veranderingen centraal staan. Ook de woon-werkafstand is een belangrijke factor bij de keuze van het bedrijf.

Vraag het aan je omgeving

De ongezouten mening vragen van mensen die je goed kennen, kan heel wat duidelijkheid scheppen. En don’t be offended als hun antwoord je niet aanstaat. Zij kennen jou misschien wel beter dan je jezelf kent. Dus luister naar hun mening en ga hiermee aan de slag. Stel ze de vraag: Welke job zie jij mij doen? Waar vind je dat ik goed in ben? Daar komen zeker heel wat gouden inzichten uit voort.

2. Vind de job die bij jouw persoonlijkheid past

Ben jij die flauwe plezante die graag omringd wordt door zijn collega’s (aka slachtoffers voor je moppen)? Of trek jij je liever terug in een rustige omgeving om te werken? Iedereen is anders. Maar de vraag die je jezelf moet stellen is: “Wat vind ik belangrijk in een job?”. Door hierover na te denken breng je je drijfveren in kaart. En laat die drijfveren nu net de ingrediënten zijn voor succes.

Maak even tijd om over de volgende vragen na te denken:

 • Zelfstandig werken of in teamverband?
 • Omringd zijn door enthousiaste collega’s of werken in een rustige omgeving?
 • Een bureaujob of liever op de baan?
 • Veel vrijheid in je job of vastgelegde procedures volgen?
 • Onder druk presteren of zelf je tijdsindeling bepalen?
 • Flexibele werkuren of een vast uurrooster?
 • Werken met hart en ziel of werken voor een hoger salaris?
 • Liever creatief of analytisch?

Als je een duidelijk zicht hebt in jouw drijfveren, kan je gerichter op zoek gaan naar een job waar je helemaal jezelf kan zijn.

3. Kies een bedrijf waar je je goed voelt

Ondertussen heb je al een idee welke job bij jouw persoonlijkheid past. Ideaal. Maar het totaalplaatje voor geluk op het werk is nog niet compleet. Het kan zijn dat je je job supergraag doet, maar dat je geen match hebt met het bedrijf waar je je job uitvoert. Geen spark. Geen klik met de bedrijfscultuur of je collega’s. Geloof ons, die job houd je niet lang vol. Je spendeert de helft van je leven op de werkvloer, dus make it work.

Dat doe je door te fantaseren over jouw ideale werkgever. Droom en denk na. Hoe ziet het plaatje van je favoriete bedrijf eruit? Welke bedrijven trekken jouw aandacht en waarom? Om de juiste keuze te maken, stel je best een lijst op met 10 bedrijven waarvoor je zou willen werken. Stel jezelf de volgende vragen om hier een duidelijk beeld van te krijgen.

Woon-werkafstand

Als je verandert in een grumpy door uren in de file te staan, dan kies je beter voor een job dichtbij huis (je toekomstige collega’s zullen je dankbaar zijn). Ben je een niet te stoppen sportieveling? Bekijk dan welke afstanden mogelijk zijn om met je fiets af te leggen. Bepaal voor jezelf hoeveel kilometer je maximaal wil afleggen naar je werk.

Grootte bedrijf: klein bedrijf, KMO, Multinational

De grootte van het bedrijf heeft een grote invloed. Heb jij graag veel vrijheid in je job en ken je graag iedereen persoonlijk? Dan is een klein bedrijf misschien meer jouw ding. Houd er wel rekening mee dat de meeste kleine bedrijven en KMO’s minder interne opleidingskansen aanbieden, waardoor je zelf meer dingen moet gaan “uitvissen” en jezelf aanleren. Een multinational daarentegen kan onpersoonlijker overkomen, maar schept waarschijnlijk meer doorgroeimogelijkheden. Dus als je iemand bent die heel ambitieus is, is een multinational een goede keuze voor jou.

Bedrijfscultuur

Niet alleen je takenpakket, maar vooral ook de bedrijfscultuur bepaalt je geluk op het werk. Maar hoe kom je erachter welke bedrijfscultuur er heerst binnen het bedrijf?

Spy on social media

Instagram, Facebook en LinkedIn kunnen heel wat prijsgeven over de bedrijfscultuur. Zie je veel foto’s van restaurantbezoekjes en cocktailworkshops de revue passeren? Dan zal je terechtkomen in een bedrijf waar een informele sfeer hangt en veel aandacht wordt besteed aan de teamspirit.

De website, een bron van informatie

Een kleurrijke en creatieve website kan je linken met een bedrijf dat speels is. Een sobere website met heel formeel taalgebruik straalt eerder een stijve, formele indruk uit.

Kom te vroeg op je sollicitatiegesprek en observeer

Grijp deze kans om te observeren. Wordt er veel gelachen tijdens het werk of zit iedereen stil vastgeplakt op zijn stoel? Hoe kleden ze zich?

De sector

Welke sector boeit jou? Welke producten spreken jou aan?

Vind jouw match

Een job en hop. Direct koekenbak. Zo marcheert dat niet. Je zoektocht naar een job is geen race tegen de klok. Neem je tijd om te ontdekken wat je graag doet en waar je elke dag je energie wilt insteken. Als je een job gevonden hebt die je passie is, dan kom je elke dag opnieuw met leuke verhalen naar huis. Doe je een job tegen je goesting, dan moet je partner het waarschijnlijk beklagen. Doe hem/haar dat niet aan.

Heb je graag hulp in de zoektocht naar je passie? Onze recrewters staan voor je klaar en helpen je met het vinden van je passie.

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb jij het gevoel van ’t is nu of nooit? Awel, waar wacht je nog op? De kans dat je je match vindt, zit er dik in. Maak dus nu de klik, dan maken wij de connectie.