Gepubliceerd 15 June 2021

Meerdere sollicitaties vermelden: ja of nee?

“Heb je nog andere sollicitaties lopen?” Deze sollicitatievraag is tricky. De kans is groot dat je op meerdere paarden tegelijk wedt. Maar hoe reageer je op deze vraag zonder je kansen te verspelen? Klap je uit de biecht of klap je dicht? Ontdek hoe je het hoofd koel houdt en een sterk antwoord op deze vraag geeft. Zo maak je van jezelf een begeerde prooi.

Waarom stellen ze de vraag: “Heb je nog andere sollicitaties lopen?”

Iedereen is nieuwsgierig. Ja, werkgevers ook. Je moet er dan ook niet van verschieten als ze je ineens op de man af vragen of je nog andere sollicitaties hebt lopen. Toch is het niet alleen nieuwsgierigheid die deze vraag uitlokt. Er zijn nog andere motieven die het interessant maken om deze vraag op tafel te gooien. Een eerste reden is het feit dat ze je graag uit je kot lokken om te zien hoe je reageert. Neem je een zenuwachtige, defensieve of open houding aan? Dat geeft al een eerste indicatie van je persoonlijkheid. Een andere reden kan zijn dat ze een beeld proberen krijgen van je positie in de arbeidsmarkt.

Zelf vermelden, afwachten of negeren?

Gooi jezelf niet voor de leeuwen door zelf het onderwerp aan te halen. Dan schiet je je eigen ruiten in. Het heeft geen enkel nut om te verkondigen “ah ja en nog iets: ik heb nog andere sollicitaties lopen”. Je denkt misschien dat je hierdoor een hoger salaris kan onderhandelen, maar dat helpt niet. Enkel en alleen als de recruiter of werkgever dit zelf vraagt, mag je hier eerlijk op antwoorden. Probeer toch niet te veel in detail te gaan. Je moet bijvoorbeeld niet zeggen bij welke bedrijven je nog sollicitaties hebt lopen. Daar hebben ze geen zaken mee.

Welke invloed heeft het antwoord op je kansen?

Heb je nog andere sollicitaties lopen? Het is sowieso een lastige vraag. En ja, het kan ook een invloed hebben op de slaagkansen van je sollicitatie. Dus denk goed na over je antwoord en op welke manier je de boodschap overbrengt.

Ja, ik heb nog andere sollicitaties lopen

Als je “ja” zegt, kan het twee kanten opgaan. Voor de werkgever kan dit een teken zijn dat je goed in de markt ligt. Meerdere bedrijven hebben jou namelijk in het vizier. En dat kan de werkgever op stang jagen om jou binnen te halen. De werkgever zal geneigd zijn om het sollicitatieproces te versnellen als ze in jou de juiste kandidaat zien. Maar het kan ook een averechts effect hebben. De werkgever kan een positief antwoord opvatten als “goh, die weet niet wat hij/zij wilt”. Dat wil je natuurlijk vermijden. Hoe zet je dit antwoord positief naar je hand? Met dit voorbeeld lukt het je sowieso.

Voorbeeld

“ik wil graag mijn kansen op geluk maximaliseren. Dat doe ik door op verkenning te gaan. Daarom bewandel ik verschillende wegen om te zien welk pad voor mij het juiste is. Deze job is sowieso de juiste voor mij. Daar ben ik al van overtuigd. Maar waar ik deze job uitoefen, hangt af van mijn gevoel. Een klik met de job en het bedrijf, dat is waar ik op doel.”

Nee, ik heb enkel voor deze vacature gesolliciteerd  

De werkgever kan een negatief antwoord op verschillende manieren interpreteren. Het kan overkomen dat je niet goed in de markt ligt of dat je nogal kieskeurig of lui bent. Auwtch, pijnlijk. Maar het kan ook overkomen dat je echt heel graag bij dit bedrijf wilt werken. En laat dat nu net hetgeen zijn dat je moet proberen uitspelen. Hoe? Het onderstaande voorbeeld helpt je hierbij.

Voorbeeld

“Ik ben iemand die mij graag volledig toelegt op een sollicitatie. Dat betekent dat ik er altijd voor de volle 100% voor ga. Daarom zet ik nu all-in op deze vacature in plaats van mijn inzet te spreiden over meerdere bedrijven. Waarom? Simpel. Ik ben ervan overtuigd dat ik deze functie goed ga doen en dat ik ze vooral graag ga doen. Het risico is hoger, maar dat heb ik ervoor over om hier te mogen werken.  

Een juist antwoord bestaat niet, de juiste keuze wel

Hoe je het ook draait of keert, het juiste antwoord bestaat niet. Het is wel aan jou om de juiste keuze te maken. Daar kunnen we je 1 goede raad bij geven: wees eerlijk. Of je nu ja of nee antwoordt op deze vraag, speelt geen rol. Wat wel een rol speelt, is de toelichting van je antwoord. Daar ligt de kans om jezelf op een positieve manier te onderscheiden.

Wil jij op meer jobs wedden? Laat je gaan…

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb je het gevoel dat het moment nu is? Aarzel dan niet langer. De kans is groot dat je de perfecte match vindt. Klik nu om te beginnen, dan leggen wij de connectie voor je.