Gepubliceerd 08 December 2022
Loonsverhoging vragen in moeilijke tijden
Het vragen van een loonsverhoging kan lastig zijn, zeker in onzekere tijden. Je wil niet hebberig overkomen, maar jij wil ook dat je loon je kunnen weergeeft. Het onderhandelen van een loon is altijd een ingewikkeld gegeven. Met deze tips onderhandel jij over je loonsverhoging mét zelfvertrouwen!
1. Doe je onderzoek
Voordat je aan je parlez begint om opslag te vragen, moet je ervoor zorgen dat je voldoende munitie hebt om je verzoek te onderbouwen. Weet wat het gangbare tarief is voor iemand in jouw functie en met jouw ervaring. Als je de tijd neemt om je loonsverhoging te baseren op feiten, maak je het moeilijker voor je baas om nee te zeggen.
Neem dus de moeite om je voor te bereiden, want als je dat niet waarom zou je baas dan moeite doen om je opslag überhaupt te overwegen? It works both ways.
2. Ken je waarde voor het bedrijf
Als je enige argument waarom je opslag verdient is “omdat ik meer geld nodig heb”, zal dat niet in goede aarde vallen. Richt je in plaats daarvan op hoe je hebt bijgedragen aan het bedrijf en wat voor rendement ze kunnen verwachten als ze meer investeren in jou. Stel jezelf de volgende vragen: Wat doe ik in het bedrijf dat een positieve impact heeft? Breng ik nieuwe klanten binnen? Verhoog ik de efficiëntie?
Je kan bijvoorbeeld het volgende zeggen: “Ik weet dat mijn afdeling de laatste tijd onderbezet is, en ik wil echt helpen door wat extra verantwoordelijkheid op me te nemen. Ik denk dat het een geweldige investering zou zijn voor het bedrijf. In ruil daarvoor zou ik een loonsverhoging op prijs stellen.” Door het te zien als een investering in plaats van een gift, zul je eerder instemming krijgen van je baas.
3. Wees zeker van je stuk
Ondertussen ken je jouw waarde binnen het bedrijf. Dan is het nu tijd om het gesprek in gang te zetten. Je bent waarschijnlijk zenuwachtig, maar laat dat jou niet tegenhouden. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat je een ‘nee’ krijgt? No big deal. Vertrouw in jezelf en je capaciteiten. Bedenk met welke salarisverhoging je tevreden zou zijn en wees niet bang om uit te spreken welke verhoging je in gedachten hebt (blijf wel realistisch). Onthoud: het gaat niet enkel om het geld, misschien is het ook wel interessant voor jou om extra vakantiedagen of een nettovergoeding te bedingen?
4. Loonsverhoging onderhandelen
Le moment suprême: ben je erin geslaagd om loonopslag te onderhandelen? Wees realistisch en bereid je voor op beide uitkomsten. Als je baas toch besluit om nee te zeggen, voel je je waarschijnlijk ontmoedigd, gefrustreerd, etc. Laat dit niet merken en bedank hem/haar voor de tijd en vraag wat je kan doen om je kansen in de toekomst te vergroten. Krijg je wel de loonopslag die je verdient? Tsjakkaaaa, you did it!
Wie niet waagt niet wint
Vragen om opslag kan teleurstellend zijn, maar gewapend met deze tips pak je het gegarandeerd als een pro aan. Doe vooraf je onderzoek, geef aan hoe een hoger salaris zowel het bedrijf als jezelf ten goede komt, en blijf zelfverzekerd als je met je baas praat. Met een beetje geluk krijg je de loonsverhoging die je verdient zonder enige gêne! Is dat niet het geval, dan heb je het toch maar geprobeerd.