Gepubliceerd 08 June 2021

Het sollicitatiegesprek: 10 vragen die je zelf kan stellen

“Heb je nog vragen?” Het is heel frustrerend als je aan het einde van het sollicitatiegesprek niets kan bedenken op die onschuldige, maar o zo belangrijke vraag. Toch weet je op voorhand dat je deze vraag voorgeschoteld krijgt. Bereid je er dus goed op voor en bedenk vooraf welke vragen je wil stellen. Zo vermijd je ongemakkelijke stiltes en kom je te weten of het bedrijf bij jouw persoonlijkheid past. Twee vliegen in één klap én dubbel zoveel kans op de job. Met welke vragen maak je gegarandeerd indruk?

10 vragen die je zelf kan stellen

Bij een sollicitatiegesprek probeer je steeds het beste van jezelf te tonen. En terecht. Maar niet enkel jij moet indruk maken op de interviewer. Ook de interviewer moet  jou overtuigen van het bedrijf en de job waarvoor je solliciteert. Door zelf vragen te stellen kom je er snel achter of je binnen het bedrijf past en of de job iets voor jou is.

1. Over welke kwaliteiten beschikken succesvolle managers in dit bedrijf?

Durf deze vraag te stellen aan de interviewer. Zo kom je erachter welke kennis en vaardigheden gewaardeerd worden binnen het bedrijf. Bovendien laat je zien dat je ambitie hebt om door te groeien tot een leidinggevende functie.

2. Stel dat ik hier volgende week begin, hoe zien mijn eerste werkdagen er dan uit?

De eerste dagen bij je nieuwe werkgever zijn altijd spannend. Je wilt je van je beste kant tonen om een goede indruk te maken op je nieuwe collega’s. Om die gezonde spanning wat te verzachten, helpt het om al een duidelijk beeld te hebben van je eerste werkdagen. Zo kan je je beter voorbereiden op wat je te wachten staat.

3. Wat verwacht je van een (functietitel)?

Zowel jij als de werkgever hebben duidelijke verwachtingen van de functie waarvoor je solliciteert. Maar komen deze verwachtingen overeen? Je stemt dit best af tijdens je sollicitatiegesprek. Zo ben je er zeker van dat jullie op dezelfde golflengte zitten en vermijd je teleurstellingen achteraf.

4. Kan ik een rondleiding krijgen in het bedrijf om al eens kennis te maken met de collega’s?

Je bent enorm benieuwd naar je nieuwe werkplek. Waar zal je werken? Met wie? Is er een ontspanningsruimte? Waar is die gezellige lunchspot? Daarom is het zeker aan te raden om eens te polsen of een rondleiding mogelijk is.

5. Hoelang werk je hier al? Wat vind je het leukst aan het werken binnen dit bedrijf?

Met deze “subtiele” vraag peil je zowel naar het personeelsverloop binnen de organisatie als de voordelen die het bedrijf te bieden heeft.

De eerste dagen bij je nieuwe werkgever zijn altijd spannend.


De eerste dagen bij je nieuwe werkgever zijn altijd spannend.

6. Wat is volgens jou belangrijk om in deze organisatie te slagen? Is mijn voorganger hierin geslaagd (waarom wel/niet)?

Het is heel belangrijk om interesse te tonen in de persoon die voor je zit. Dat lijkt misschien niet vanzelfsprekend, maar het stimuleert de persoon om zichzelf en het bedrijf aan jou te verkopen in plaats van andersom. Dat bespaart je al heel wat verkooppraatjes. Het proberen waard, toch?

7. Welke initiatieven nemen jullie om de teamsfeer te bevorderen?

Een aangename werksfeer is noodzakelijk. Je brengt namelijk meer tijd door met je collega’s dan met je gezin. Zeker als je in teamverband werkt, is het belangrijk om een sterke band op te bouwen met je collega’s. En nee, je hoeft deze relatie niet strikt zakelijk te houden. Samen op café gaan, lunchen, etc. versterkt de band én jullie resultaten op het werk. Pols dus zeker eens naar de initiatieven die de werkgever neemt om de werksfeer te bevorderen. Dat geeft bovendien ook een beeld van de bedrijfscultuur waarin je terechtkomt.

8. Hoe ziet het ideale team eruit volgens jou? Welke soft skills primeren?

Je bent waarschijnlijk enorm benieuwd in welk team je belandt. Is het een mix van rustige types en leidersfiguren? Vooral mannen of vrouwen? Is er een bepaalde karaktereigenschap die bij elke persoon voorkomt? Stel dus zeker deze vraag, zodat je een idee hebt of je binnen het team past.

9. Hoe helpen jullie werknemers in hun persoonlijke groei?

Deze vraag laat duidelijk blijken dat je op lange termijn denkt. Het toont aan dat je vooruit wilt in het leven en jezelf wilt blijven ontwikkelen.

10. Hoe staan jullie tegenover fitheid op het werk?

Als je graag sport of belang hecht aan gezondheid en welzijn, mag je gerust deze vraag stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Op die manier geef je subtiel aan dat je dit aspect belangrijk vindt. Ook zegt deze vraag iets over jou als persoon. Het toont namelijk aan dat je gemotiveerd bent om bepaalde doelen na te streven.

Een gemotiveerde indruk

Als je bovenstaande vragen tijdens je sollicitatiegesprek stelt, maak je zeker indruk. Je toont aan dat je interesse hebt in de functie, de interviewer én het bedrijf. Hoe je nog meer indruk maakt? Bereid je vragen voor, druk ze af en neem ze mee naar je sollicitatie. Bundel vervolgens al je vragen én informatie over het bedrijf in een presentatiemap. Geloof ons: zo een voorbereide kandidaat als jij kunnen ze niet negeren. Veel succes!

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb je het gevoel dat het moment nu is? Aarzel dan niet langer. De kans is groot dat je de perfecte match vindt. Klik nu om te beginnen, dan leggen wij de connectie voor je.