Gepubliceerd 14 June 2021

Gat in cv: schrijven of zwijgen? Tips en voorbeelden

Een gat in je cv? Life happens. Je hebt niet alles zelf in de hand. Het kan zijn dat je onverwacht ontslagen wordt of dat je geen job naar je goesting vindt. Of misschien heb je gewoon nood aan een sabbatjaar om jezelf en de wereld te ontdekken? Why not. Wat de reden ook is, je wilt niet dat het gat in je cv een struikelblok vormt tijdens je sollicitatie. Maar hoe tover je dat gat om naar een schat?

Wanneer spreek je van een gat in je cv?

De curiositeit van recruiters en werkgevers loert om de hoek als ze een mogelijk gat in je cv spotten. Maar vanaf welke termijn spreek je nu echt van een ‘gat’? Eigenlijk kan elke periode van werkloosheid beschouwd worden als een “gat in je cv”.

Gaat het om kleine gaatjes in je cv? No worries, die heeft iedereen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend om van de ene dag op de andere een job naar je goesting te vinden. Als je daardoor enkele weken of maanden thuis zit, is dat niet meer dan normaal.

Maar wat als het gat op je cv alsmaar groter wordt? Wat als je 1 jaar of langer niets hebt gedaan? Dan roept dat vraagtekens op en is een grondige voorbereiding op deze vraag noodzakelijk.

Schrijven of zwijgen?

Sjoemelen met data of toch maar open kaart spelen? Dilemma. Hoewel het aanlokkelijk en simpel klinkt om gewoon wat cijfertjes aan te passen op je cv, is het niet de slimste keuze (big shock). Je wilt toch niet direct de stempel van fraudeur of leugenaar opgeplakt krijgen? Awel, schrijf of vertel dus maar over dat gat in je cv. Een gat in je cv kan je goedpraten, het liegen erover niet.

Hoe breng je het over tijdens het sollicitatiegesprek?

Waarom verdoezel je dat gat in je cv? Oké, je hebt waarschijnlijk schrik om afgewezen te worden. “oei, die heeft lang zonder job gezeten” of “amai die is ook niet gemotiveerd om te beginnen werken”. Dat zijn veronderstellingen, geen feiten.

Schaam je dus niet voor een gat in je cv. Je hebt er sowieso iets uit geleerd. Wat dan ook. Misschien leerde je wel iets over jezelf? Of ontdekte je wat je absoluut niet wilt in een job? Communiceer er open over en plaats het in zijn context.

Situatie 1: Je hebt lange tijd gesolliciteerd zonder resultaat

Nog geen succes gehad tijdens het solliciteren? Jammer. Misschien heb je je droomjob nog niet ontmoet of heb je de kans niet gekregen om je te bewijzen tijdens een interview? Anyway, recruiters hebben begrip voor je situatie als je hier eerlijk over bent en de situatie kadert.

Wat ons vooral interesseert, is hoe je met de situatie omgaat? Wat heb je ondernomen in deze periode? Heb je feedback gevraagd na afwijzing en ben je hiermee aan de slag gegaan? Heb je al eens een sollicitatiecursus overwogen? Die kleine actiepunten zeggen meer over jou als persoon dan dat gat in je cv.

Situatie 2: je bent ontslagen of hebt ontslag genomen

Shit happens. Niemand bekijkt je scheef als je ontslagen bent of  zelf ontslag nam. Dat is in deze tijden jammer genoeg de realiteit.  Je denkt meer dan ooit na over het leven en komt misschien wel tot de conclusie dat je huidige job je niet gelukkig maakt. Die zeeën van tijd doen een vloedgolf aan gedachten en vraagtekens ontstaan. En nee, daar is niets mis mee. Misschien had je deze extra tijd juist nodig om te beseffen wat jou echt gelukkig maakt. Maar natuurlijk heb je wel een nieuwe job nodig om boven water te blijven drijven.

Wat je in deze situatie best kan doen, is een lijstje opstellen (we love lijstjes). In beide situaties is het belangrijk om eens even kritisch te kijken naar je (ex)-job. Wat vond je helemaal geweldig en wat kon beter? Waar haalde je energie uit en wat maakte jou slechtgezind? Door dit in kaart te brengen, komt je ideale job stilaan bovendrijven. Dan is het enkel nog een kwestie van doelgericht solliciteren voordat je je vangst binnenrijft.

Duurt de zoektocht langer dan verwacht en krijg je schrik van dat gat dat steeds groter wordt? Niets van aantrekken. Geef aan dat het een bewuste keuze is om niet zomaar in te gaan op de eerste de beste job die op je pad komt. Zeg dat je perfect weet wat je wilt en dat je een job wilt waar je 100% achter staat. Dat gat zijn ze al lang vergeten, ze zien alleen nog maar een gemotiveerde potential. Punten scoren!

Situatie 3: je nam een sabbatjaar

Living la vida loca. Groot gelijk! Een sabbatjaar kan deugd doen. Of je nu een tussenjaar inplant voor de fun, cultuur of puur voor zelfontwikkeling. Dat doet er niet toe. Zolang je er maar van geniet. Door bewust tijd voor jezelf uit te trekken, toon je aan dat je lef en durf hebt.

Als de recruiter naar je sabbatjaar vraagt, focus dan op de positieve aspecten. Maakte je een wereldreis? Zeg dan bijvoorbeeld dat je een sterk aanpassingsvermogen hebt ontwikkeld dankzij de interactie met uiteenlopende culturen. Nam je tijd voor jezelf? Geef dan enkele voorbeelden van cursussen of acties die je hebt ondernomen om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

Van een gat naar een schat in je cv

Waar een wil is, is een weg. Laat je dus niet van de wijs brengen door die ene omweg die je maakte om op je bestemming te geraken. Die kronkels en off-road tracks, maken jou tot wie je bent. Geloof in jezelf en speel open kaart. Dat gat in je cv is er, dus het is aan jou om te laten zien dat er een schat aan meerwaarde achter schuilt. Focus op de positieve punten en dan rock je dat volgende sollicitatiegesprek. Advies of peptalk nodig? We staan altijd paraat!