Gepubliceerd 26 July 2022

Carrièreswitch: ben jij klaar voor een nieuwe job?

Veranderen van job. Het is geen gemakkelijke stap. Je hebt schrik dat je misschien geen nieuwe job vindt of dat je volgende job ook niet je ding is. De vragen ‘Doe ik er wel goed aan?’ ‘Is het wel beter op een ander?’ ‘Ik zal nog wel even volhouden’ are driving you crazy. Tijd om actie te ondernemen en af te wegen of een nieuwe job de oplossing is voor jou. Met dit stappenplan zet je alle pro’s en contra’s op een rijtje.

1. Redenen om van job te veranderen

Stel jezelf de vraag: waarom wil ik van job veranderen? Meestal begint het bij een gevoel. Een soort van knoop in je maag die aangeeft dat je niet meer met de volle goesting naar je werk gaat. Je begint steeds vaker op de klok te kijken. Af te tellen naar het weekend. Jezelf te ergeren aan je collega’s. Je werk in twijfel te trekken. Je haalt geen voldoening meer uit je job. Herkenbaar? Als dat gevoel blijft aanhouden, overweeg dan om de sprong naar een nieuwe job te wagen.

2. Denk na over de gevolgen

Je hebt er waarschijnlijk al dagen, weken of maanden over liggen ijsberen. Zal ik mijn ontslag indienen? Ben ik er zeker van? Ga ik op een ander gelukkiger zijn? Hoe zal ik het zeggen? Wanneer zet ik de stap? Een ding is zeker: je moet je gevoel volgen. Je kan blijven vasthangen in what if, what if…Als je niet verandert van job, kom je het antwoord nooit te weten. Maar de sprong wagen naar een nieuwe job doe je niet van de ene dag op de andere. Zet alles eerst even op een rijtje en denk na over de gevolgen dat deze grote verandering met zich meebrengt.

  •  Financiële gevolgen? Heb je al een nieuwe job gevonden? Meer of minder verdienen? Kan je het jezelf permitteren om rustig op zoek te gaan naar een nieuwe job?
  •  Wat met je resterende vakantiedagen?
  • Heb je nog recht op je eindejaarspremie?
  • Werkgeluk? Ga je gelukkiger zijn in een nieuwe job of ligt de oorzaak bij jezelf?
  • Afstand naar het werk?
  • Jobinhoud?

3. Bepaal wat je wil

Wat maakt jou ongelukkig in je huidige job? Waar haal je voldoening uit? Waar heb je nood aan? Ben jij iemand die heel veel bevestiging nodig heeft? Dan ben je waarschijnlijk gelukkiger in een job waarbij de leidinggevende of je team veel appreciatie tonen voor je werk (een teamgevoel belangrijk). Misschien ben jij hoogsensitief en functioneer jij beter vanuit je huiselijke, vertrouwde sfeer. Zoek dan een job waarbij je de vrijheid hebt om van thuis te werken. Of ben jij iemand die voldoening haalt bij het halen van targets? Dan is een job als sales of makelaar misschien wel jouw ding.Aan jou de keuze.

Pak je tijd om je persoonlijkheid in kaart te brengen en te ontdekken in welke job en bedrijf jij opbloeit. Geraak je er niet uit? Wij helpen je met de zoektocht naar jezelf en een job die jou écht gelukkig maakt.

4. Vertel je beste vriend(in) of partner over je plannen

Dit is al een eerste stap in de goede richting. Je hebt waarschijnlijk schrik voor hun reactie. Huh maar waarom zou je stoppen? Je hebt toch een leuke job? Je hebt toch een goed loon? Ok…maar is dat het belangrijkste in het leven? Geld en status? Nope. Wat anderen van je job vinden? Nope. Jouw omgeving kijkt misschien op naar die o-zo-geweldige job of loonpakket van jou. Maar dat is niets waard als jij er geen voldoening uit haalt of er niet gelukkig van wordt. Dus dan is de keuze snel gemaakt, toch?

Welke keuze je ook maakt, maak ze voor jezelf. Je vrienden of familie steunen je sowieso in je beslissing! En je zal merken dat er een last van je schouders valt. Dat is weer 10 kg minder dat je met je meedraagt.

5. Blijf trouw aan jezelf

Hoe dichter je bij jezelf staat, hoe meer je weet wat je wil of wat je nauw aan het hart ligt. Push jezelf niet om jezelf ‘rap rap’ in een nieuw avontuur te storten. Daar heeft niemand baat bij. Vergelijk het met een relatie. Als je na 8 jaar besluit om de stekker eruit te trekken, ben je niet na een paar dagen terug helemaal opgeladen om je opnieuw te smijten in een nieuwe romance. Nee, je hebt tijd nodig om tot jezelf te komen en na te denken over wat je écht wilt. Na te denken over waar het misliep. Gun jezelf die tijd. Dan is de kans groot dat je een weloverwogen keuze maakt.

6. The moment of truth: vertel het aan je werkgever

Het moment van de waarheid is aangebroken. Je hebt beslist dat je je ontslag gaat indienen. Ja, dat is eng. Of het nu de eerste keer is of de tiende keer, het blijft een stressy bedoening. Vertel eerlijk waarom je besloten hebt om er een punt achter te zetten. Heb je nood aan een nieuwe uitdaging? Wil je een nieuwe weg inslaan? Past de bedrijfscultuur niet bij jou? (als de aanpak van je baas de reden is, is het aangewezen om radiostilte te bewaren).
Anyway, probeer je job in schoonheid af te sluiten. Je weet maar nooit of jullie paden elkaar nog kruisen in de toekomst.

Kies voor jezelf

Wat je ook beslist, de keuze is aan jou. Jij bepaalt wat je met je leven doet. Kies dus voor een job die jou gelukkig maakt en verspil niet jaren van je leven aan een baan waar je jezelf naartoe moet sleuren. Heb je geen idee welke job jou wél gelukkig maakt? Kom dan eens een koffietje met ons drinken over jouw toekomst! Wij luisteren graag naar jouw verhaal om de job én het bedrijf te vinden die écht bij je passen.