Gepubliceerd 15 June 2021

Afwijzing na sollicitatie: hoe geef je tegengas?

Niemand wordt graag afgewezen. Niet tijdens een date en al helemaal niet tijdens de zoektocht naar een job. Logisch. Je begint te twijfelen aan jezelf en de moed zakt je in de schoenen. Die troostende woordjes van je vriend(in) “alles komt goed” of die vragen uit je omgeving “zeg heb je nu nog geen werk?” doen er geen goed aan. Je wilt het waarschijnlijk niet horen of geloven, maar een afwijzing biedt ook kansen. Als je het slim aanpakt tenminste. Maar hoe doe je dat? Wij verklappen het graag.

Vraag naar de verdere sollicitatieprocedure

Na een sollicitatiegesprek betrap je jezelf erop dat je gekluisterd zit aan je telefoon. Wachtend op dat (hopelijk) verlossende telefoontje. Maar wanneer mag je het verwachten? Krijg je überhaupt wel een antwoord? Die eindeloze spanning en onzekerheid spelen je parten. Gelukkig kan je deze situatie vermijden door te polsen naar de verdere sollicitatieprocedure aan het einde van het gesprek. Vraag gerust “Wanneer mag ik een antwoord verwachten? Volgen er nog sollicitatierondes?”. Die vragen komen niet pusherig, maar gemotiveerd over. Je scoort dus niet alleen punten voor motivatie en inzet, maar legt onrechtstreeks een deadline voor feedback op

Neem het heft in eigen handen

Eindelijk is het zover. Het moment van de onthulling is aangebroken . Ale, dat hadden ze je in ieder geval beloofd. Jammer genoeg blijft het stil aan de andere kant van de lijn. Hoewel jij zoveel moeite hebt gestoken in de sollicitatie, krijg je geen schouderklopje in return. Erger nog: je blijft vissen naar de reden waarom ze je niet hebben aangenomen.

Als je wel bij de gelukkigen bent die feedback ontvangt, moet je vaak genoegen nemen met het cliché-antwoord: “Je bent een heel goede kandidaat, maar we hebben toch voor iemand anders gekozen met meer ervaring.” Ja hallo. Hoe kan ik nu ervaring opdoen als ik nooit de kans krijg? Vermoeiend. Die onzekerheid, het afwachten en de afwijzingen. Wat als wij je nu zeggen dat het ook anders kan? Dat je zelf de touwtjes in handen kan nemen? Je hebt lang genoeg gewacht op dat verlossende telefoontje of die nietszeggende feedback.

Geef tegengas bij een afwijzing

1. De beller is sneller

Ben jij de uitverkorene voor de job? Dan krijg je al snel het goede nieuws te horen. Hebben ze voor een andere kandidaat gekozen? Dan laten ze je vaak in het ongewisse. Heel frustrerend. Toch heb je een keuze. Je kan ofwel verdrinken in zelfmedelijden of de koe bij de horens vatten. We hoeven er geen tekening bij te maken dat je best voor de laatste optie kiest.

Het lijkt eng en opdringerig, maar daar moet je je over zetten. Jij hebt de tijd genomen om te solliciteren, dus daar mag gerust een woordje uitleg tegenover staan. Bel de interviewer op en vraag om feedback. Elke vorm van feedback is nuttig, zowel positief als negatief. Je leert hier sowieso uit en je kan de feedback omzetten naar concrete actiepunten voor toekomstige sollicitaties.

Doelgerichte vragen die je kan stellen

  • Ik heb twee weken geleden gesolliciteerd bij jullie voor de functie x. Ik vroeg me af of jullie hierover al een beslissing hebben genomen?
  • Kan je me eerlijk aangeven waarom jullie voor een andere kandidaat hebben gekozen?
  • Welke aspecten van mijn cv, motivatiebrief, … hebben in mijn nadeel gespeeld?
  • Kan je enkele verbeterpunten opnoemen, zodat ik hieraan kan werken in de toekomst?
  • Welke tips kan je me nog meegeven?

2. Kom origineel uit de hoek

Daar is ie dan. De mail waarop je zolang hebt gewacht. Eindelijk kom je te weten of je mag starten bij bedrijf x. Je vreugdedans is van korte duur als je het antwoord leest “we hebben helaas voor een andere kandidaat gekozen.” Pf, weer een standaardafwijzing. Meestal heb je de neiging om deze sollicitatie zo snel mogelijk te vergeten en de mail in je prullenbak te ditchen. Doe dat toch maar niet.  Je kan jezelf namelijk onderscheiden door juist wél te reageren op de afwijzing (op een positieve manier weliswaar). Koel dus eerst even af en reageer de volgende dag.

Voordelen

  • Je versterkt je imago
  • Je komt professioneel over
  • Je onderscheidt jezelf van anderen
  • Je verhoogt je kansen op een job in de toekomst

Zet een afwijzing om in kansen

Het is duidelijk. Reageren is beter dan negeren. Als je afgewezen wordt, zet je dus best je trots even opzij en reageer je op een positieve en geloofwaardige manier. Zo onderscheid je jezelf van andere kandidaten en zet je kandidatuur opnieuw in the picture. Wie weet maak je toch nog kans op die ene droomjob? Haal dus alles uit de kast en laat je niet ontmoedigen door enkele tegenslagen. De boodschap? Solliciteren, reageren en bijleren. Op onze persoonlijke coaching kan je rekenen.

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb jij het gevoel van ’t is nu of nooit? Awel, waar wacht je nog op? De kans dat je je match vindt, zit er dik in. Maak dus nu de klik, dan maken wij de connectie.