Gepubliceerd 31 August 2022

Veranderen van job: voor-en nadelen

Veranderen van job…Je hebt er waarschijnlijk al dagen, weken of maanden over liggen ijsberen. Zal ik mijn ontslag indienen? Ben ik er zeker van? Ga ik op een ander gelukkiger zijn? Hoe zal ik het zeggen? Wanneer zet ik de stap? Een ding is zeker: je moet je gevoel volgen. Maar doe dat niet van de ene dag op de andere. Zet alles eerst even op een rijtje en denk na over de gevolgen die een nieuwe job met zich meebrengt.

1. Financiële gevolgen?

Denk na over het volgende: heb je de financiële vrijheid om rustig op zoek te gaan naar een nieuwe job en dus enkele maanden zonder inkomen te zitten? Of is het een absolute noodzaak om direct een nieuwe job te vinden? In dat laatste geval, solliciteer je best al tijdens je huidige job. Dat geeft je meer rust en zekerheid om uiteindelijk de stap naar een nieuwe job te zetten.

Maak voor jezelf ook de afweging of je het financiële aspect doorslaggevend vindt in de zoektocht naar je nieuwe job. Wil jij alles erop en eraan of settle je for less? Dat klinkt bruut, maar je moet voor jezelf uitmaken waar je echt gelukkig van wordt. Maken die paar honderden euro’s meer of minder het verschil voor jou?

2. Wat met verlof als je van job verandert?

Als je bij je huidige werkgever vertrekt, krijg je ‘vertrekvakantiegeld’. Dat is al een vergoeding voor de verlofdagen die je datzelfde jaar nog mag opnemen bij je nieuwe werkgever. Daarnaast krijg je ook enkel en dubbel vakantiegeld voor de vakantiedagen die je reeds hebt opgebouwd voor het volgende jaar. Je bent je resterende verlofdagen dus niet kwijt uiteraard (oef).

3. Welke invloed heeft het op je persoonlijk leven?

Weet dat er heel wat verandert als je voor een nieuwe job kiest. Voor sommigen komt dat als een geschenk uit de hemel, terwijl anderen het lastig vinden om hun vertrouwde cocon te verlaten. Anyway, het is een keuze die jij zélf moet maken. Jij bent diegene die de helft van je tijd doorbrengt bij je werkgever. Als het tijd is voor iets nieuws, voel jij dat het beste aan.  Toch bereid je je maar beter voor op de veranderingen die je te wachten staan.

Eerst en vooral investeer je heel wat energie in een nieuwe job. Je leert alles terug zowat van scratch, want een job is nooit hetzelfde op een ander. Daarnaast kom je ook in een nieuw team terecht. Leuk, maar ook spannend. En heb je al eens stilgestaan bij de mogelijkheid tot thuiswerk? Flexibele werkuren? Stel dat je in je huidige job niet de mogelijkheid hebt om je kinderen naar school te brengen of af te halen, dan is dat waarschijnlijk een van de belangrijkste prio’s in de zoektocht naar een nieuwe job.    

4. Heb je nog recht op een eindejaarspremie?

De maand waarin je je ontslag geeft, maakt wel degelijk een verschil. Als je bijvoorbeeld in april met je nieuwe job start, dan heb je nog recht op een eindejaarspremie bij je nieuwe werkgever. Start je in augustus? Dan heb je geen recht op een eindejaarspremie voor dat jaar. De reden? Je moet minstens 6 maanden in dienst zijn bij je nieuwe werkgever om datzelfde jaar recht te hebben op een eindejaarspremie.

5. Hoelang bedraagt mijn opzegtermijn?

Geef je zelf je ontslag? Dan ben je verplicht om je opzegperiode uit te doen. En ja, we get it. Je inspanningen om gemotiveerd te blijven, zijn waarschijnlijk als een plant zonder water…kansloos. Logisch. Je zit immers met je hoofd al bij je nieuwe job of kijkt enorm uit naar een rustperiode om alles op een rijtje te zetten. Toch blijf je je best nog inzetten voor je huidige job. Je wil toch een goede referentie krijgen van je (ex)-werkgever? Keep on going dus. Hoelang dat de opzegtermijn voor bedienden bedraagt, kan je berekenen via deze tool.

Heb jij ze alle 5 op een rij?

Dit bedoelen we letterlijk voor de duidelijkheid.  Nadat je alle voor-en nadelen afgewogen hebt, volgt de juiste keuze vanzelf. Misschien merk je wel dat het nu nog niet het juiste moment is om van job te veranderen. Dat is ook oké! Maar remember: je spendeert meer dan de helft van je leven in een job. Geen enkele job is het waard om je ongelukkig te voelen. Weet in ieder geval dat je er niet alleen voor staat. Recrewtment is er voor jou om je te ondersteunen in de zoektocht naar een job die je wel écht gelukkig maakt.