Gepubliceerd 14 June 2021

Waar zie jij jezelf over 5 jaar? 3 persoonlijke voorbeelden

Waar zie jij jezelf binnen 5 jaar? “Ik zal eens in mijn glazen bol kijken”. Kon dat maar. Je zal toch met iets beters op de proppen moeten komen. Begin dus maar al na te denken wat je binnen 5 jaar hoopt te bereiken. Misschien droom je wel van een eigen zaak of hoop je een carrière uit te bouwen in het buitenland? Geweldig! Maar even back to reality: voordat je die dromen kan verwezenlijken, is een gepast antwoord op deze sollicitatievraag cruciaal. Met deze tip en voorbeelden komt het ideale antwoord vanzelf.  

Hoe communiceer je je professionele toekomstplannen?

Stap 1: Wat wil je bereiken?

Ben je benieuwd naar de volgende bestemming op jouw carrière-roadmap? Probeer ze te ontdekken door je talenten, vaardigheden en passies te visualiseren in een mindmap of op een tijdlijn. Met ervaringen uit het verleden en nieuwe perspectieven op de toekomst, krijg je inzicht in het carrièrepad dat bij je past. Niet simpel, maar deze 5W-vragen helpen je op weg.

Wie ben ik?

 • Wat doe ik graag?
 • Wat zijn mijn talenten?
 • Welke vaardigheden verwierf ik door een opleiding of eerdere werkervaring?

Waarom zie ik mezelf in deze functie?

 • Waarom ben ik een match met het bedrijf?
 • Wat zoeken ze in een kandidaat en beschik ik over de gevraagde vaardigheden?
 • Kan ik mezelf vinden in de sector?

Wat wil ik bereiken op professioneel vlak?

 • Wat vind ik belangrijk in een functie?
 • Wil ik mezelf graag specialiseren binnen dezelfde job?
 • Ambieer ik een promotie op lange termijn?
 • Zie ik mezelf binnen 5 jaar bij hetzelfde bedrijf werken?

Wanneer wil ik dit bereiken?

 • Na hoeveel jaar wil ik groeien binnen een bedrijf?

Waar ga ik mezelf ontwikkelen?

 • Wil ik mezelf verdiepen in dezelfde sector of ontdek ik graag nieuwe oorden?
 • Ben ik bereid om mezelf nog bij te scholen?
 • Welke avondcursussen of opleidingen spreken me aan?

Heb je deze 5 vragen beantwoord? Top! Dit geeft jou een duwtje in de rug. Met deze voorbereiding verdwijnt de onzekerheid op je sollicitatiegesprek.

Stap 2: doe jouw ding

Een diploma ligt aan de basis van je toekomst, maar bepaalt ze niet. Dat doe jij. Jij bepaalt of je een job wilt die in lijn ligt met je diploma. Heb je bijvoorbeeld een bachelor in vastgoed op zak, maar heb je ontdekt dat je passie in de creatieve sector ligt? No worries, voor een carrièreswitch is het nooit te laat. Die job als fotograaf of marketeer behoort nog altijd tot de mogelijkheden. YESSS!

Laat je dus niet tegenhouden door dat papiertje dat we een diploma noemen. Bijscholen in avondopleiding of een on-the-job training is nog altijd een optie. Creëer dus niet zelf grenzen die er eigenlijk niet zijn. Doe jouw ding en volg jouw passies. Zo haal je alles uit de kast.

Stap 3: Aanpak

Don’ts: onwetendheid vs. ongezond ambitieniveau

Waar zie je jezelf binnen 5 jaar? “In jouw stoel”. Ola dat is wel heel ambitieus, maar jammer genoeg niet het antwoord dat je toekomstige werkgever wilt horen. Als je het te hoog in je bol hebt, scoor je geen punten. Integendeel, je belandt onderaan de stapel. Op een eeuwige twijfelaar zitten ze trouwens ook niet te wachten. “Oei, daar heb ik nog niet over nagedacht” of “goh ik twijfel nog tussen verschillende functies…”, komt ook niet veelbelovend over. Dus onthoud 1 ding: gooi die eeuwige twijfel of je ‘reaching for the sky’-mentaliteit overboord. Daar haal je de job jammer genoeg niet mee binnen.

To do: informatie bijeen sprokkelen

Als je goed voorbereid bent, weet je waarover je spreekt. Je komt zelfzeker over en blinkt uit met je enthousiasme. Recrewters en werkgevers love it! Maar hoe stoom je je klaar voor deze sollicitatievraag? Door op onderzoek uit te gaan. Weet je bijvoorbeeld nog niet wat de volgende stap in je carrière kan zijn? Neem dan eens een kijkje op LinkedIn. Een leuke en vooral interessante bezigheid voor de curieuzeneuzen onder ons. Doel: het ene na het andere profiel afspeuren om te ontdekken welke functies profielen met hetzelfde diploma of achtergrond uitoefenen. Hier haal je zeker wat inspiratie uit.

Daarnaast kijk je best ook eens op de bedrijfswebsite. Daar tref je gegarandeerd een stevige dosis informatie aan die jou een stapje voor geeft tijdens het sollicitatiegesprek. Welke producten of diensten bieden ze aan? Heb je hier feeling mee? Welke afdelingen zijn er? Is er een mogelijkheid om door te groeien? Die info komt sowieso nog van pas!

Waar-zie-je-jezelf-over-5-jaar-tips-sollicitatievragen-sollicitatiegesprek-recrewtment

Waar zie jij jezelf binnen 5 jaar? 3 leuke voorbeelden

De ijverige carrièrejager

Ik ben iemand met gezonde ambities en zet mij altijd voor de volle 100% in. Als een kans zich voordoet, dan zal ik die grijpen. Afwachten is niets voor mij. Ik ben niet iemand die wilt vastroesten in dezelfde werkmethoden. Een nieuwe afdeling, extra verantwoordelijkheid of een uitdagend project? Daar zeg ik volmondig ‘ja’ op. Zolang ik mezelf maar kan ontwikkelen. Persoonlijke groei is mijn drijfveer.

De mysterieuze ontdekker

Met een open blik ga ik door het leven. Ik ben niet het type persoon dat een gedetailleerde route uitstippelt die ik de komende 5 jaar ga bewandelen. Ik laat me liever leiden door nieuwe ideeën, ervaringen en mensen die ik onderweg aantref. Door die ‘way of life’ slaag ik erin om mij snel aan te passen aan nieuwe omgevingen of teamsamenstellingen.  Ik ben benieuwd om te ontdekken wat er de komende 5 jaar op mijn pad komt. Wat ik wel al zeker weet, is dat ik graag mijn route bij jouw bedrijf verderzet.

De voorbeeld-volger

Het klinkt misschien raar, maar ik zie mezelf later in de functie die mijn broer uitoefent. Mijn broer heeft zich de voorbije jaren opgewerkt tot Account Manager en ik kijk stiekem wel naar hem op.  Als ik hem hoor vertellen over zijn job, word ik zelf al spontaan enthousiast. Ik hoop dit binnen x aantal jaren ook te bereiken. Uiteraard vergt dit discipline en inzet, maar dat heb ik ervoor over! Ik heb al enkele avondopleidingen op de planning staan en kijk ernaar uit om mij nog meer te verdiepen in deze functie.

Twijfelaars scoren niet, doeners wel

Twijfelaars en stoefers maken geen indruk op de vraag “waar zie je jezelf binnen 5 jaar?”. Jij gelukkig wel. Met je professionele roadmap en creatieve toets blaas jij de recrewters van hun stoel. Want zeg nu zelf: wie is er nu geen fan van wat originaliteit en eigenheid. Wij in elk geval wel! Weet je nog niet wat de volgende stap in je carrière is? Laat je dan inspireren door onze vacatures. Ben je klaar om je wilde toekomstplannen te verwezenlijken? Kom dan eens langs voor een babbel. Wij helpen je graag op weg. Good luck.

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb je het gevoel dat het moment nu is? Aarzel dan niet langer. De kans is groot dat je de perfecte match vindt. Klik nu om te beginnen, dan leggen wij de connectie voor je.