Recrewtment

De motivatiebrief: maak hem kort, maar krachtig

Deze post is een logisch vervolg op ons blogartikel van vorige maand over het ideale cv. Bij een cv hoort nu eenmaal een doordachte motivatiebrief en omgekeerd. Wil je echt kans maken op de job van je leven? Neem dan even de moeite om verder te lezen.

Een eerste indruk verander je niet meer achteraf

“Beste, Ik ben al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging en mijn oog viel op uw vacature op een vacaturewebsite.” Geef toe, dit klinkt een klein beetje saai. Zorg ervoor dat je de recruiter persoonlijk aanspreekt, en kom direct ter zake. “Hallo Mr. Pasmans, u heeft de geschikte kandidaat gevonden voor de job van stockverantwoordelijke.” Klinkt al iets aanstekelijker. Bij een motivatiebrief draait het maar om één ding: je moet jezelf verkopen. Bedenk waarom juist jij een antwoord bent op de vraag van je toekomstige werkgever. Zet jouw meerwaarde in the picture. Een tip: hou het kort en krachtig. Details zijn voor later.

Val niet in herhaling

Je motivatiebrief hoort je contactgegevens te bevatten en een verwijzing naar de vacature waarvoor je solliciteert. Maar herhaal niet wat er al in je cv staat. De meeste recruiters hebben weinig tijd, net daarom is het zo belangrijk om direct to he point te komen. Wat hen interesseert is waarom je jezelf geschikt vindt voor de job, en dit willen ze onmiddellijk lezen bij het openen van je brief.

Hé, het is ok…

geloof in jezelf… om niet al te bescheiden te zijn. Je mag je positieve eigenschappen echt wel benadrukken. Jij wil zelf graag de job, maar bedenk ook dat het bedrijf in kwestie misschien minstens even graag met jou in zee wil gaan. Stel je niet onderdanig op. Een zelfzekere indruk straalt af van het papier, maar overdrijf niet en blijf jezelf trouw. Een brief schrijven is nog afstandelijk, maar vergeet niet dat je daarna hopelijk nog op gesprek mag. Ronduit liegen is helemaal not done*: bij een referentiecheck zou je al snel door de mand vallen.

* Tenzij het er zó vingerdik op ligt dat je op die manier origineel uit de band kan springen natuurlijk!

Wees mild voor je huidige werkgever

Wat de reden voor je carrièreswitch ook mag zijn, blijf altijd tactvol. Door slecht te spreken over je soon to be ex-werkgever, kom je gefrustreerd en onbetrouwbaar over. Je mag best zeggen waar het op staat, maar wek niet de indruk dat je ooit op dezelfde manier over je toekomstige werkgever zal praten.

Stem je schrijfstijl af op de stijl van het bedrijf of de functie waarnaar je solliciteert

Een motivatiebrief voor een functie als growth hacker bij een reclamebureau zal op een andere toon geschreven worden dan wanneer je voor een job bij Kind en Gezin solliciteert. Bekijk altijd goed de website van je toekomstige werkgever. Spreken ze de sitebezoeker aan in de ‘je’ of de ‘u’ vorm? Welk gevoel krijg je bij dit bedrijf? Welke uitstraling willen ze meegeven? Stem je motivatiebrief hier helemaal op af, zo laat je zien dat je de teamgenoot zijn waar zij naar zochten.

Zoek het eens wat verder

Wie zegt dat een motivatiebrief altijd een brief moet zijn? Video is helemaal in anno 2019. Als je het aandurft, film jezelf dan en leg het meteen persoonlijk uit. Zo val je al op nog voor je iets gezegd hebt. Het proberen waard?

Pimp je layout

layout motivatiebriefWe zijn niet allemaal grafisch vormgever. En toch, het oog wil ook wat. Met deze heel eenvoudig toe te passen tips raak je al een eind op weg:

  • Lange teksten nodigen niet uit tot lezen. Zorg daarom voor een witregel hier en daar om je tekst letterlijk te breken.
  • Werk met bullet points waar het kan.
  • Vergroot de interlinie tussen de regels van je tekst.
  • Kies voor een vlot leesbaar lettertype. Gratis downloaden kan op dafont.com, https://fonts.google.com of www.fontsquirrel.com. Even googelen op ‘free fonts’ levert heel wat bijkomende inspiratie op.
  • Maak je bladschikking niet te breed. Zorg voor voldoende marge links en rechts.
  • Werk met tussentitels indien mogelijk, en zet ze in een ander lettertype.
  • Maak je motivatiebrief op in dezelfde stijl als je CV.
  • Maak van je Word document een PDF zodat de layout niet meer kan veranderen en je dus zeker bent dat iedereen je brief op de correcte manier zal zien.

Print tenslotte je A4 af en laat hem eens lezen door iemand anders.

Luister vooral niet naar anderen

Misschien een vreemde afsluiter voor dit artikel, maar tenslotte hebben wij als recruiters de waarheid niet in pacht. We schreven het hier al eerder, de meest waardevolle tip die we jou kunnen meegeven bij de zoektocht naar een job is: blijf altijd jezelf. Het is jouw carrière en jouw leven. Jij moet je er vooral goed bij voelen, dan is de slaagkans het grootst.

Twijfel je toch nog? Recrewtment staat je met plezier bij tijdens het sollicitatieproces en het vinden van een uitdaging waar jij gelukkig van wordt!