Recrewtment

Solliciteren kan ook leuk zijn!

Abstracte analytische competentietests… Wie de afgelopen tien jaar gesolliciteerd heeft, maakte ongetwijfeld kennis met één of meerdere testen in het kader van een sollicitatieprocedure. Rare vragen – soms samenhangend, soms niet – even rare antwoorden en op het einde van de rit de klassieke bemerking: “ik weet écht niet hoe ik het ervan af heb gebracht.”

De afgelopen tien jaar kwam er maar weinig verandering in de manier waarop kandidaten worden gescreend op competenties. Naast het klassieke sollicitatiegesprek, worden kandidaten in een groot aantal gevallen onderworpen aan competentie- en vaardigheidstests. Voor sommige kandidaten  niet altijd even leuk, maar sommige testen vormen écht een leuke uitdaging. Jezelf inschatten en beoordelen op het einde van de test is meestal echter een pak moeilijker. Redenen: vragen die – op het eerste zicht – niets met elkaar te maken hebben, vergeleken worden met een referentiegroep, het was gewoon een moeilijke test, of je durft eigenlijk niet goed te zeggen dat de test best gemakkelijk was.

Begrijp ons niet verkeerd. Bij Recrewtment maken we ook gebruik van de klassieke testpakketten en zetten we deze ook in waar deze een meerwaarde vormen voor onze klanten. In een goed uitgekiende sollicitatieprocedure is een weloverwogen gestandaardiseerde test zeker op zijn plaats. Wat echter ontbreekt in de meeste gevallen, is de koppeling met de echte werksituatie: het is nooit een simulatie van de echte werkplek.

Het is net op dat vlak dat we bij Recrewtment een onderscheid willen maken. Met Apply!, onze zelfontwikkelde simulatieoefening, trachten we om de werkcontext van een klantendienstmedewerker op te roepen tijdens de sollicitatieprocedure… De afdeling Customer Excellence werkt sinds dit voorjaar met de test om situatiegericht kandidaten te evalueren. De kandidaat wordt kort voorbereid en beantwoordt realistische scenario’s die hij ook in zijn – hopelijk – toekomstige job mag verwachten. Dankzij een fun-element, een hoog realiteitsgehalte en realtime interactie met onze Recrewters slagen we erin om kandidaten te beoordelen in een situatie die sterk lijkt op de echte werkplek.

De kandidaat wint doordat hij een test krijgt die toch een beetje anders is dan anders; en bovendien leert hij meteen de werkplek wat beter kennen, zodat hij na de test kan oordelen of hij of zij zichzelf in een vergelijkbare omgeving ziet werken. Onze collega’s krijgen op hun beurt een bijzonder praktijkgerichte kijk op de kandidaat. Hoe gaat de kandidaat om met stress in een vergelijkbare context, is de kandidaat in staat om zelf een probleem te analyseren en een oplossing te bedenken binnen bepaalde vastgelegde afspraken. Geef toe, het klinkt al veel minder abstract dan de testen die we allemaal kennen en gewend zijn. De grote winnaar is natuurlijk onze klant of jouw toekomstige werkgever: hij krijgt een kandidaat die weet wat hij kan verwachten en krijgt een situatiegericht advies mee over de sollicitant die hij ontmoet.

Dankzij Apply tonen we ons als een innoverende speler op de markt. Voorlopig werd de test ontwikkeld enkel en uitsluitend voor commerciële medewerkers, en steeds in samenwerking met onze klanten. Het platform is dan ook geen standaard voorgekauwde oplossing, maar is echt maatwerk in functie van onze opdrachtgevers: exact datgene dat we wilden bereiken!