Recrewtment

Sollicitatiegesprek? Neem de trein!

Ga je binnenkort op sollicitatiegesprek? Overweeg dan misschien om de verplaatsing te ondernemen met de trein! Misschien heb jij ook wel recht op een goedkoop treinticket. Weinigen zijn ervan op de hoogte, maar wie aan een aantal voorwaarden voldoet, kan aan verlaagd tarief en zorgeloos de trip maken naar zijn – hopelijk – nieuwe werkgever.

Goedkoop mag je trouwens best letterlijk nemen. Voor een ticket enkele reis betaal je slechts €1. Kies je voor een heen- en terugbiljet, dan stijgt de prijs naar €2. Geef toe: voor die prijs kan maar moeilijk verantwoorden om de auto uit de garage te rijden.

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde sollicitatietarief moet je voldoen aan drie voorwaarden:

– Je gaat binnenkort op sollicitatiegesprek met de trein bij een werkgever of neemt deel aan een examen of sollicitatieprocedure bij Selor of een ander openbaar bestuur. Het is weinig geweten dat deze regeling ook geldt voor een sollicitatiegesprek bij een uitzendkantoor. Wil je met de trein komen, laat het uitzendkantoor dan duidelijk vermelden, bv. in een bevestigingsmail van de afspraak, dat het om een concrete klant of concrete vacature gaat.

– Je hebt geen werk of je werkt maar deeltijds.

– Je bent ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende.

Hoe aanvragen?

De aanvraag kan ten vroegste vijf dagen voor het sollicitatiegeprek. Breng je uitnodiging of bevestigingsmail voor het gesprek of examen naar een VDAB-kantoor. Maak je geen zorgen, dit mag ook gerust een kantoor zijn dat niet je vaste VDAB-kantoor is. De bemiddelaar zal controleren of je recht hebt op het verlaagde tarief en overhandigt je twee attesten. Het eerste attest overhandig je aan het loket bij aankoop van de tickets. Het tweede attest houd je bij en toon je aan de conducteur op de trein als deze ernaar vraagt.

Bron: vdab.be