Gepubliceerd 19 August 2024
Het belang van een ochtendroutine
De ochtend. Het is voor velen elke dag weer een hectisch moment gevuld met stress. Je moet zoveel doen op een korte tijd en mag zeker de tijd niet uit het oog verliezen. Maar de manier waarop je aan je ochtend start, heeft een grote invloed op je humeur voor de rest van de dag. Start je gestresseerd aan je ochtend, dan heb je een grotere kans om je een hele dag deze gevoelens nog te voelen. Voor je toekomstige zelf is het dus aan te raden om een stressvrije ochtend te beleven. Hoe doe je dat? Door een ochtendroutine in te voeren. Het hebben van een ochtendroutine zorgt er namelijk voor dat je humeur stabiliseert en werkt stress verminderend.
Een ochtendroutine? Wat is dat?
Wat is een routine nu? Het wordt omschreven als “een vaste set van acties die je onderneemt”, oftewel alle acties die jij na elkaar uitvoert. Drink je elke ochtend een glas water na het opstaan, dan is dit een routine voor jou. Een ochtendroutine is dus eigenlijk gewoon een chique term voor opstaan en je klaarmaken voor de dag. Maar het belang er van mag niet onderschat worden. Door al deze kleine taken na elkaar te doen, zorg je ervoor dat je fysiek en mentaal klaar bent om aan de dag te starten.
Omdat het niet zo makkelijk is voor iedereen om een heel uitgebreide ochtendroutine te creëren, geven wij een aantal kleinschalige tips mee. Door deze in te voeren kan je er voor zorgen dat je een optimale start aan je dag geeft.
1. Neem de tijd
Zet je wekker ruim op voorhand. Ben je iemand die een tijd nodig heeft om echt wakker te worden, hou hier dan rekening mee. Op deze manier kan je rustig wakker worden en haal je een eerste stressor weg. Er zijn een aantal zaken die je vroeg in de ochtend best vermijd. De eerste is snoozen. Wanneer je meerdere keren op de snoozeklok duwt en je opstaan telkens met een paar minuten uitstelt, dan zal je herhaaldelijk je slaap onderbreken. Dit zorgt ervoor dat je telkens weer uit een diepe slaap moet opstaan en daardoor zal je vermoeid aan je dag starten. Ook je gsm kan je best vermijden als je net wakker bent. Door kort na het opstaan op je gsm te scrollen, programmeer je je brein om een hele dag prikkels te gaan zoeken. Je brein gaat je dus aanzetten om doorheen de dag veel op je gsm te zitten en minder productief te zijn.
2. Ontbijten
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat gezegde heb je zeker al vaker gehoord. Maar het klopt ook echt. Je lichaam heeft voor een lange periode geen voedingsstoffen binnen gekregen en heeft dringend nood aan voedsel. Door te ontbijten geef je jouw lichaam de energie die het nodig heeft om terug op te starten. Sla dus niet je ontbijt over, maar voed je lichaam met een gezonde maaltijd.
3. Vermijd cafeïne in de eerste uren na het ontwaken
Niets is zo verleidelijk als na het ontwaken meteen het koffieapparaat aan te zetten en een koffie te maken. Voor veel mensen is opstaan direct gelinkt aan koffie drinken. Maar hier kan je best toch een aantal (1 à 2) uur mee wachten. Je lichaam ontwaakt uit de slaap door cortisol aan te maken. In koffie zit dit ook, maar wanneer je kort na het wakker worden koffie drinkt dan zal je eigen lichaam minder cortisol aanmaken omdat het merkt dat je dit al “aanmaakt” door koffie te drinken. Maar na een aantal uur is je koffie uitgewerkt en dan zal je lichaam aangeven dat het meer energie nodig heeft. Dit energiedipje in de namiddag is voor velen een gekend fenomeen. Door je eerste koffie van de dag met een aantal uur uit te stellen, verstoor je de aanmaak van cortisol niet en kan je zo vermijden dat je een energiedip krijgt in de middag. Langs de andere kant kan je best ook niet te laat op de dag koffie drinken. De cafeïne blijft tot 8 uur na je laatste tas koffie nog in je lichaam zitten. Als je te laat nog een koffie drinkt, kan dit ervoor zorgen dat je in de avond niet makkelijk in slaap valt.
4. Voldoende slaap
Je ochtendroutine start al in de avond. Door op tijd te gaan slapen, zorg je ervoor dat je lichaam alle indrukken en informatie van de afgelopen dag kan verwerken. Het hebben van voldoende slaap, zal ervoor zorgen dat je fris aan de nieuwe dag kan starten.
Een van de belangrijkste delen van je ochtendroutine start al in de avond. Wanneer je op tijd gaat slapen, zorg je ervoor dat je lichaam alle indrukken en informatie van de afgelopen dag kan verwerken. Door voldoende te slapen (voor iedereen verschilt dit maar tussen de 7 à 9 uur wordt aangeraden) zal je fris aan een nieuwe dag kunnen starten.
Door deze onderdelen toe te voegen aan je ochtendritueel, kan je jouw lichaam voorbereiden op een productieve dag.