Recrewtment

Jouw ideale cv anno 2019

Klaar voor de sprong?

Sta je voor een nieuwe uitdaging? Of is 2019 het jaar waarin je ein-de-lijk afstudeert? Wat jouw situatie ook is, het scoren van die droomjob begint met een ‘killer cv’. Met de volgende tips is jouw cv weer helemaal up to date en heb je alvast een streepje voor op de andere kandidaten.

Opvallen met je cv, hoe doe je dat?

Vergeet de lange zwart-witte oplijsting, in 2019 staat het cv grafisch een stuk sterker in z’n schoenen. De inhoud wordt niet langer onder elkaar geordend, maar opgedeeld in verschillende blokken. Idealiter is jouw cv een A4’tje lang. Efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte en nadenken over wat relevant is, is dus belangrijk!

Kleur op je cv is een goed idee, maar ga niet overdrijven. Kies één of twee accentkleuren die er ook goed uitzien op print. Hou natuurlijk steeds rekening met de stijl van het bedrijf waarvoor je solliciteert. Wees ook niet té enthousiast in je fontkeuze. Een licht en duidelijk lettertype geniet de voorkeur. Eenvoudige fonts als Cambria en Helvetica doen het altijd goed.

Welke info zet je in je cv?

Contactgegevens zijn onmisbaar op een cv, maar nemen in 2019 een minder prominente plaats in. Jouw naam (en eventuele functietitel) daarentegen mag er wel uitspringen. Door deze groot en bold bovenaan op je cv te plaatsen, blijft je naam langer hangen bij de lezer. Een foto is niet altijd verplicht, maar kan een persoonlijke touch geven aan je cv.

Nieuw op het cv: de profielschets. In de profielschets vertel je wie je bent (carrièregewijs) en waarom jij dus geschikt bent voor de job. Hou het opnieuw kort en vermijd clichés als ‘ik ben een creatieve duizendpoot.’ Probeer in maximaal 5 zinnen te zeggen over welke vaardigheden en capaciteiten je beschikt die aantonen dat jij dé kandidaat bent waar de werkgever naar op zoek is.

Voorbeeld
Als projectmanager heb ik ervaring met verschillende applicaties, binnen verschillende bedrijven. Alle projecten werden op tijd afgerond en zijn binnen budget gebleven. Ik zou graag voor een ander evenementenbureau willen werken dat op zoek is naar een toegewijde en gemotiveerde projectmanager.

Ervaring, opleidingen en vaardigheden

Deze drie klassiekers bepalen nog steeds een aanzienlijk deel van jouw cv, maar komen beknopter aan bod. Vernoem hier enkel relevante opleidingen en werkervaringen. Hou je cv professioneel. Ben je er toch van overtuigd dat jouw studentenjob een meerwaarde vormt voor de job? Dan kan je dit alsnog toelichten in je motivatiebrief.

Anno 2019 is het ook belangrijk dat je verder gaat dan het enkel oplijsten van informatie. Wat heb je bereikt en geleerd uit de werkervaring die je hebt opgedaan? Wat was het resultaat? Wees concreet.

Voorbeeld
Als online strateeg slaagde ik er in om het aantal conversies van de webshop verkoop te doen stijgen met 18%. Dit was het resultaat van een nieuwe en innovatieve strategie die zich nog meer focust op de klant.

Solliciteer je voor een knelpuntberoep? Dan is het gevraagde diploma niet altijd van belang. Beschik je over een minder relevant diploma maar wil je er toch uitspringen? Met een opleiding bij Syntra of het Centrum voor Volwassenonderwijs scoor je gegarandeerd extra punten.

Wat met hobby’s en interesses?

Hoewel je cv een zakelijk document is, kunnen hobby’s en interesses jouw cv toch dat tikkeltje extra geven. Hoe je jouw vrije tijd spendeert zegt namelijk veel over je karakter en persoonlijkheid. Het is aangeraden zorgvuldig om te springen met het kiezen van welke zaken je zal vernoemen. Creatieve en sportieve hobby’s zijn altijd een goed idee!

Wees op je hoede met hobby’s die geassocieerd kunnen worden met regelmatige afwezigheden op het werk. Wanneer je een enorme party crasher bent vermeld je dit beter niet.  Ook te vermijden: nietszeggende hobby’s als lezen of muziek luisteren. Hou je toch van deze dingen? Probeer ze dan te concretiseren. Zeg bijvoorbeeld: Ik ben dol op de boeken van Nicci French en kan uren luisteren naar de eerste albums van Fleetwood Mac.

Extra tips

Maak gebruik van bullet points in plaats van lange zinnen. Recruiters nemen dagelijks heel wat cv’s door en vinden liefst zo snel mogelijk goede kandidaten. Is je cv te lang of chaotisch opgesteld? Dan val je al snel af.

Ondanks de overvloedige aanwezigheid van spelling checkers en grammaticale tools op het internet, is het altijd verstandig om je cv te laten nalezen door iemand anders. Schrijffouten in je cv maken allesbehalve een goede eerste indruk.

Nog vragen?
Recrewtment helpt je graag bij het opstellen van je cv en het vinden van een nieuwe uitdaging!