Recrewtment

Kunnen wij je aan een job helpen?

Met grote verbazing heb ik de reportage van Pano gezien op 10 mei over uitzendarbeid. Ik sta versteld van de eenzijdigheid van de documentaire en de stemmingmakerij die hiermee gepaard gaat. Ik denk dat het bijna onmogelijk is om meer clichés over uitzendarbeid in een film van 35 minuten te proppen. Ik wil hier geen oordeel vellen over de specifieke situaties die in de reportage aan bod gekomen zijn, daarvoor bezit ik te weinig info. Laat me duidelijk zijn, de verhalen die gisteren aan bod kwamen in de reportage zijn onaanvaardbaar. Ik ontken ook niet dat er waarschijnlijk fouten gebeuren of dat er misschien sectorgenoten zijn die het niet zo nauw nemen met het wettelijke kader rond dagcontracten. Maar om daarom onmiddellijk een hele sector in een slecht daglicht te stellen, vind ik een paar bruggen te ver. De uitzendsector is één van de meest gereglementeerde sectoren in België en bovendien zijn wij allemaal verbonden aan Federgon, onze sectorfederatie, die instaat voor een strenge kwaliteitsbewaking.

Bij Recrewtment dragen we duurzaamheid en integriteit hoog in het vaandel. Mensen staan bij ons op de eerste plaats. Al onze medewerkers zetten zich dagelijks in om werkzoekenden te helpen aan een nieuwe droomjob en daar ben ik enorm fier op! Zij verzetten hemel en aarde om een perfecte dienstverlening aan te bieden en daarom raakt het mij persoonlijk dat er een dergelijk stereotype beeld wordt gepresenteerd. Uit respect voor hen kan ik dit niet accepteren! Populistische opmerkingen zoals ‘Bij den interim worden de lonen verkeerd uitbetaald’ of ‘je mag niet ziek vallen of je contract zal niet verlengd worden’ zijn gratuit en aanstootgevend.

“Een beetje nuance was hier toch op zijn plaats geweest.”

Het beeld dat geschetst wordt is er één van een sector waar werknemers in onzekerheid blijven leven, geen kansen krijgen en uitgebuit worden. Misschien had u eens wat dieper onderzoek moeten voeren. Dan had u ontdekt dat meer en meer werkgevers beroep doen op uitzendkantoren voor de aanwerving van vaste medewerkers. Niet omwille van de flexibiliteit of omdat we verkeerde lonen uitbetalen maar omdat onze collega’s expert zijn in het verbinden van vacatures en kandidaten. Omdat we werkzoekenden helpen aan hun nieuwe droomjob en als de beste competenties en verwachtingen kunnen inschatten. In 2016 vonden meer dan 600.000 mensen een nieuwe job via uitzendarbeid goed voor meer dan 109.000 voltijds equivalenten. Onze sector is voor vele duizenden werknemers de springplank naar een interessante carrière en daar zijn we fier op! Voor anderen biedt uitzendarbeid de nodige flexibiliteit die ze op een bepaald moment in hun carrière willen inbouwen.

Uiteraard ben ik een grote voorstander van een open debat, maar laten we dat dan wel op een intellectueel correcte manier organiseren. Voor mij is deze reportage vooral een gemiste kans. Een gemiste kans om drempels die er eventueel nog zijn weg te nemen. Want vergis u niet. Uitzendarbeid is niet alleen een barometer voor de algemene economische toestand van het land maar het is mede dankzij onze sector dat er economische groei in België en Europa kan opgetekend worden.

Ik nodig jullie graag op één van onze kantoren uit om ook eens de andere kant van het verhaal in de media te brengen. De kant van gepassioneerde en sociaal geëngageerde collega’s die elke dag opnieuw op zoek gaan naar de ideale uitdaging voor kandidaten. Collega’s die ervoor zorgen dat kansengroepen makkelijker toegang vinden tot de arbeidsmarkt. Misschien moeten jullie ook eens een aantal uitzendkrachten interviewen die dankzij onze medewerkers de job van hun leven hebben gevonden, die elke week een correcte uitbetaling van hun loon ontvangen en bovendien evenveel verdienen als hun collega’s met een vast contract.

 

Andreas Pfeffer

Gedelegeerd bestuurder

Recrewtment