Gepubliceerd 16 March 2023

Cultural fit: 5 tips om te bepalen of er een match is met de bedrijfscultuur

Op zoek naar de perfecte kandidaat die niet alleen de juiste vaardigheden heeft, maar ook een cultural fit is? Wij ook. Maar hoe bepaal je of er een match is tussen een kandidaat en je bedrijfscultuur? Want laten we eerlijk zijn, het passen van een nieuwe medewerker in je bedrijfscultuur is even belangrijk als het hebben van alle juiste vaardigheden. In deze blog gaan we dieper in op het belang van een cultural fit in het aanwervingsproces en delen we enkele creatieve tips om die perfecte match tot stand te brengen. 

Wat betekent cultural fit?

Cultural fit is de mate waarin de waarden, normen, overtuigingen en doelstellingen van een kandidaat passen bij die van het bedrijf en het team. Een goede culturele fit betekent dat een medewerker niet alleen past bij de job, maar ook bij het team en organisatie waarin hij of zij werkt. Het kan bijvoorbeeld gaan om de communicatiestijl, de manier van werken, de houding ten opzichte van verandering of de mate van flexibiliteit die nodig is.

Waarom is die cultural fit belangrijk?

Die o zo befaamde cultural fit…is dat nu echt een ding waar je rekening mee moet houden? Zeker weten. De cultural fit bepaalt namelijk of werknemers bij jou willen blijven werken. Voelen ze totaal geen match of betrokkenheid met de organisatie? Dan zal een hoog loon of bedrijfswagen niet helpen om ze langer te doen blijven. Integendeel. Als ze zich niet kunnen identificeren met de bedrijfscultuur, kan dat leiden tot spanningen binnen het team en bijgevolg een negatieve werkomgeving creëren. We moeten er geen tekening bij maken dat dit op lange termijn een effect heeft op de motivatie en productiviteit van de werknemer en het verloop binnen de organisatie.

Als je als werkgever bovenstaande situatie wil vermijden is het van cruciaal belang om tijdens het sollicitatieproces voldoende tijd te besteden aan de persoonlijkheid van de kandidaat. Stel niet enkel jobgerelateerde vragen, maar neem echt de tijd om de persoon tegenover jou te leren kennen.

Hoe kan je de cultural fit evalueren tijdens het aanwervingsproces?

  • Stel creatieve vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Vraag bijvoorbeeld welk type fruit de kandidaat zou zijn en waarom. Of vraag naar hun favoriete tv-serie en waarom ze er zo van genieten. Dit kan je helpen om te zien of de kandidaat bij het bedrijf past. Stel deze vraag niet als jullie een formele bedrijfscultuur hebben want dat zou een foutief beeld scheppen.

 

  • Ga samen iets drinken op café of organiseer een leuke activiteit. Zo laat je de kandidaat kennismaken met het team en het bedrijf buiten de kantoormuren. Dat geeft je direct een idee of de kandidaat past bij de bedrijfscultuur en binnen het team. Die eerste klik is cruciaal voor een sterke match op lange termijn!

 

  • Leg als bedrijf duidelijk uit welke bedrijfscultuur en waarden jullie belangrijk vinden. Vraag aan de kandidaat hoe zij daartegenover staan en hoe ze hun eigen werkstijl omschrijven. Zo kan je bepalen of deze 2 werkwijzen en visies matchen met elkaar. Het is ook mogelijk om te kijken naar het gedrag van de kandidaat en hoe deze zich gedraagt tijdens de sollicitatieprocedure. Hun houding ten opzichte van het bedrijf, interactie met het team en de manier waarop ze omgaan met uitdagingen.

 

  • Neem eens een kijkje op hun social media. Wat doet de kandidaat zoals in zijn / haar vrije tijd? Dat geeft je in ieder geval al een beeld of de interesses matchen met het team en kan een aanknopingspunt vormen voor een diepgaander gesprek hierover tijdens het interview.

 

  • Gebruik persoonlijkheidstesten. Er zijn verschillende persoonlijkheidstesten beschikbaar die kunnen helpen om te zien of de kandidaat past bij het bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld de DISC-test gebruiken om te zien of de kandidaat past bij de communicatiestijl van het team. Een tip: baseer je niet enkel op de resultaten van deze test om een conclusie te vormen. Een kandidaat kan op papier helemaal anders overkomen dan in het echt. Je intuïtie speelt een belangrijke rol!

Een match met de job en bedrijfscultuur

Een match tussen de bedrijfscultuur en een kandidaat is van cruciaal belang bij een sollicitatie. Het is essentieel dat een kandidaat niet alleen over de juiste vaardigheden en ervaring beschikt, maar ook goed past binnen de cultuur en waarden van het bedrijf. Die match zal bijdragen een hogere productiviteit, betere teamdynamiek, minder verloop en een versterking van de merkidentiteit en reputatie van je bedrijf. Heel wat voordelen dus. Vind je het moeilijk om in te schatten of er een match is qua persoonlijkheid? Dan helpt Recrewtment je graag om de juiste collega voor jou te vinden die perfect past binnen de job én jullie bedrijf.  

Skills matter. Personality matters more.

Klaar om collega's te vinden die 100% bij jullie passen?

Zoeken jullie nieuw talent om jullie groei te ondersteunen? Dan helpen we jullie om de juiste collega's te vinden.