Gepubliceerd 16 April 2021

Eindejaarspremie voor uitzendkrachten

Een eindejaarspremie of een dertiende maand. Ja, het komt als geroepen in de maand december. Ons geld vloeit rijkelijk en zit ondertussen verdoken in kerstversiering, cadeautjes en uitgebreide vijfgangendiners. Een mooi extraatje is dus meer dan welkom rond deze tijd van het jaar. Maar heb je als uitzendkracht ook recht op een eindejaarspremie? Ja, wees gerust. Jij profiteert hier ook van. Houd er wel rekening mee dat er enkele voorwaarden aan verbonden zijn.

Wat is een eindejaarspremie?

Als startende werknemer ben je waarschijnlijk nog niet vertrouwd met de termen ‘eindejaarspremie’ en ‘dertiende maand’. Deze begrippen betekenen exact hetzelfde, dus we zadelen je niet op met allerlei nutteloze definities. Wat houdt het juist in?

Een eindejaarspremie of dertiende maand is een bonus die de werkgever aan het einde van elk jaar toekent aan zijn werknemers. Hoewel deze premie een geschenk uit de hemel is voor werknemers, is de werkgever niet wettelijk verplicht om een eindejaarspremie uit te keren. Wel moet de werkgever rekening houden met de geldende regeling van het paritair comité waartoe hij behoort. In dat geval kan de werkgever wél verplicht zijn om een eindejaarspremie te betalen.

Voorwaarden eindejaarspremie 2021

  • Referteperiode voltijds (5 dagen/week): 65 dagen of 494 uren

Om recht te hebben op een eindejaarspremie moet je als uitzendkracht 65 dagen of 494 uren gewerkt hebben in de periode 1 juli 2020- 30 juni 2021.

  • Referteperiode voltijds (6 dagen/week): 78 dagen

Werk je 6 dagen per week als uitzendkracht? Dan geldt de voorwaarde dat je minstens 78 dagen werkte in de referteperiode 1 juli 2020 – 30 juni 2021.

Uitzondering

  • Je krijgt een vast contract na je interimperiode

Krijg je na je interimperiode een vast contract aangeboden (tijdens de referteperiode)? Schitterend nieuws. Voor jou geldt er een andere procedure en komt de eindejaarspremie niet automatisch jouw richting uit. Volgende documenten moet je bezorgen aan het sociaal fonds:

  • kopie van het laatste arbeidscontract bij het uitzendkantoor
  • kopie van de laatste loonfiche bij het uitzendkantoor
  • kopie van je vast arbeidscontract

Wanneer wordt de eindejaarspremie uitbetaald?

Je staat waarschijnlijk al te popelen om die extra centjes in ontvangst te nemen. Toch moet je wat geduld uitoefenen, want jouw eindejaarspremie wordt niet op hetzelfde moment uitbetaald als vaste medewerkers. Jij ontvangt jouw eindejaarspremie in de maand december die volgt op het einde van het refertejaar. Even verduidelijken…

Voorbeeld
Stel je bent 15 september 2018 als uitzendkracht gestart bij een digital agency. Je zou denken dat je in december 2018 je eindejaarspremie (of toch een deel) krijgt, maar dat is niet zo. De eindejaarspremie waar je recht op hebt, wordt uitbetaald vanaf januari 2020.  

Hoeveel bedraagt de eindejaarspremie?

De eindejaarspremie bedraagt 8,33% van het totaal verdiende brutoloon in de referteperiode (1 juli 2020 – 30 juni 2021). Houd er wel rekening mee dat van dit bruto bedrag nog 13,07% sociale zekerheidsbijdragen en 23,22% bedrijfsvoorheffing moet worden afgetrokken. Netto houd je dus ongeveer 66% over van de brutopremie. Dat bedrag wordt niet uitbetaald door je werkgever, maar door het  Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten.

Hoe gaat de uitbetaling in zijn werk?

Als je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je in de loop van december 2019 automatisch een document van het Sociaal Fonds (per post). Maar wat moet je met dit document doen?

  • Je bent aangesloten bij een vakbond

Je geeft het origineel document af bij je vakbond. Zij zorgen voor de uitbetaling, samen met je syndicale premie. Als je aangesloten bent bij een vakbond, geeft je dat recht op een syndicale premie van 104 euro.

  • Je bent niet aangesloten bij een vakbond

Je vult het origineel document zelf in en bezorgt het aan het Sociaal Fonds. Zij zullen de premies vanaf januari 2020 uitbetalen.

Belangrijk: je document wordt opgestuurd naar het adres dat je opgegeven had bij het uitzendkantoor. Ben je verhuisd sinds 1 juli 2021, geef dan zeker je nieuwe adresgegevens door aan het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten.

De volgende stap: je eindejaarspremie spenderen

Breng je documenten in orde en cashen maar. Je hebt nu een leuk extraatje om te kerstshoppen of kerstmarkten af te schuimen. Geniet ervan, want voor je het weet is het op. En ja, dan moet je terug een jaartje wachten. Heb je nog vragen? Contacteer het Sociaal Zekerheidsfonds op het nummer 02/203 60 95 (van 9u tot 12u) of via het contactformulier op hun website fondsinterim.be. Houd zeker je rijksregisternummer bij de hand, zodat je direct verder geholpen wordt.

Zoek je een nieuwe uitdaging? Bekijk dan zeker onze vacatures.

Klaar om een job te vinden die 100% bij je persoonlijkheid past?

Heb jij het gevoel van ’t is nu of nooit? Awel, waar wacht je nog op? De kans dat je je match vindt, zit er dik in. Maak dus nu de klik, dan maken wij de connectie.